Dodik je istakao da će Srbi nastojati da na miran način ostvare taj politički legitiman cilj.

- Srpska nacionalna država na ovim prostorima je potpuno legitiman i politički ispravan zahtjev i upravo je zato cilj mnogih da to onemoguće. Јedino što Srbi ovoga puta neće biti toliko naivni da krenu u neku nasilnu akciju da bi ostvarili politički legitiman cilj - rekao je Dodik za beogradski NIN.

VEZANI TEKST - Specijalni izaslanik Vlade Njemačke Sarrazin: Ključ za nastavak saradnje je u rukama Dodika i to sam mu rekao

Ne pitanje kako je moguće ostvariti jedinstvenu državu Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u ovakvim međunarodnim okolnostima, Dodik je rekao da se za tu ideju čulo, što mu je i bila namjera.

On je rekao da je prirodno da se Srbi izjasne i naprave jedinstvenu zemlju od etničkih prostora na kojima su većina.

- A što je problem "velika Srbija"? - upitao je Dodik odgovarajući na pitanje da li je svjesan da to može da se protumači kao reafirmacija tog koncepta.

Na pitanje da li je o toj ideji razgovarao sa bilo kim iz vrha vlasti u Beogradu, Dodik je otkrio da je o tome pričao sa specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom koji mu je rekao da je njegova uloga da spriječi odvajanje RS-a od Bosne i Hercegovine.

- Rekao sam mu da oni to ne mogu da spriječe, na šta je on odgovorio: "Znam, ali možemo usporiti". Ne znam da li se zeznuo što je to rekao, ali to su njegove riječi. A da li o tome pričam sa nekim u Beogradu, to nije ni važno. Važne su političke akcije, a one su i odgovor na vaše pitanje otkud ja toliko dugo na vlasti - pa zato što pokušavam da sprovedem u djelo volju naroda. Ako iko sumnja u to, neka nam dozvole da održimo referendum. I neka uvjet bude da najmanje 80 posto glasa za nezavisni RS. I šta bih ja kao političar trebalo da radim ako je ogromna većina naroda za to? - upitao je Dodik.

Na pitanje da li zaista veruje u takvu državu, Dodik je napomenuo da je "Kosovo za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sastavni dio Srbije, te da Crnu Goru niko ne bi tjerao u takvu zajednicu".

- Niko neće silom da ih tjera, već će ljudi koji tamo žive o tome odlučiti, a možda će se njihov stav promijeniti ako Srbija nastavi ekonomski da se razvija. I svi bi trebalo da radimo na tome da se to desi. Znam ja da je budalaština svađati se sa Amerikom, ali mi smo dovedeni u situaciju da ne možemo drugačije, jer ako bismo radili sve što nam kažu, propali bismo za godinu dana. Ovako bar ima neke šanse da će naredne godine Josef Biden izgubiti izbore i na njegovo mjesto doći Donalad Trump, pa ćemo vidjeti šta ćemo - kaže Dodik.