open-navfaktor-logo
search
Samit u Sarajevu
Dodik: S Erdoganom razgovarano i o zahtjevu Turske za izručenjem članova FETO-a
Govoreno je o toj temi, Turska ima određene zahtjeve i to nije tema koja je sada tek aktuelizovana, rekao je Dodik
09.07.2019. u 12:42
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je tokom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Predsjedništvu BiH razgovarano i o zahtjevu ove zemlje za izručenjem članova terorističke organizacije FETO koji borave na području BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Govoreno je o toj temi, Turska ima određene zahtjeve i to nije tema koja je sada tek aktuelizovana. To je bila tema i kada smo bili u Ankari. Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo pokušan ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija naravno riješi to pitanje - rekao je Dodik novinarima nakon današnjem Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i dodao: 

"Evidentirano je od institucija Turske da ovdje u BiH postoje neki ljudi i institucije i ja želim da kažem da se oni uglavnom nalaze na prostoru Federacije i da je to stvar federalnih organa i procedura i mislim da je to predsjedniku Erdoganu veoma jasno."

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.