open-navfaktor-logo
search
Nakon komiteta SNSD-a
Dodik: Rusi će vakcinu prvo testirati na svom stanovništvu, što govori da u to treba vjerovati
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je danas, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke, više pitanja u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom koronavirusom.
12.08.2020. u 16:11
get url
text

Dodik je najavio da će "školska godina početi na vrijeme u modeliranom obliku".

-Treba vratiti učenike u učionice. U tom pogledu neće biti problema, prilagodićemo se situaciji - rekao je Dodik.

Govoreći o postojećim mjerama u vezi sa koronavirusom, on je kazao da se neće prihvatiti zahtjev da se produži rad ugostiteljskih objekata, kao i da se redukuju postojeće mjere.

-Policijski sat se sigurno neće uvoditi. Ostaje da apelujemo na stanovništvo da se pridržavamo postojećih mjera - kazao je Dodik.

Naveo je da se pojedinci ne pridržavaju uvijek preporuka, posebno na privatnim zabavama, te da nema svadbe kod nas ili u regionu, koja ne proizvede novi klaster.

Rekao je i da RS ima dovoljno zaliha medicinskih sredstava i opreme, da se nabavljaju nove, te da neće biti problema do marta naredne godine.

-Mi ne razvijamo vakcinu jer nemamo sposobnosti za to. Podržavamo aktivnost da se uradi plan vakcinacije, pad kada dođemo u poziciju da je nabavimo da imamo sveobuhvatan i obavezujući plan za sve u RS - istakao je Dodik.

Što se tiče ruske vakcine, on je istakao da je to "stvar koju su Rusi sproveli u skladu sa procedurama i činjenica da će je prvo testirati na svom stanovništvu, govori da u to treba vjerovati".

Podvukao je i da je isplata plata i penzija iz budžeta RS do kraja ove godine "zagarantovana".

Dodik je komentarisao i epidemiološku situaciju u RS, te rekao da, kada se uporedi broj radnika koji su tokom pandemije ostali bez posla sa novozaposlenima, to upućuje na najmanju brojku u regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.