open-navfaktor-logo
search
Državni nivo
Dodik: Razgovarao sam sa Čovićem, najbolje bi bilo da izbacimo SDA iz vlasti
Lider SNSD-a, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik govoreći o spekulacijama o odnosu njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučić, kazao je "da se redovno čuje sa Vučićem i da o tome ne mora da govori".
06.10.2022. u 14:53
get url
text

- Uvijek ima spekulacija. Čujem se redovno sa Vučićem i o tome ne moram da govorim. Ključno pitanje za Republiku Srpsku su dobri odnosi sa rukovodstvom Srbije. Ja sam dugo ovdje, sa Vučićem imam dobar personalni odnos. Ima i na njegovoj strani i ovdje nekih koji spekulišu, ali to sigurno neće ugroziti naše odnose - rekao je Dodik za ATV. 

Kazao je i da SNSD ima namjeru nakon objave rezultata formirati NSRS.

- Do kraja novembra ćemo formirati Vladu RS-a i da bismo do kraja godine mogli donijeti novi budžet, nove ekonomske politike za iduću godinu. Da se ne bavimo sobom. Najstrašnija kletva naroda je: "Dabogda se bavio sam sobom", tako je i u državi - rekao je Dodik.

Govoreći o Vijeću ministara, i mogućim koalicijama na državnom nivou, Dodik je kazao je da je HDZ nesumnjiv pobjednik, a da Bošnjaci imaju dva bloka.

- Tamo možete imati samo one koji su tamo pobijedili, a HDZ je nesumnjiv pobjednik izbora kod Hrvata. Kod Bošnjaka imamo dva bloka koja su tu negdje - naveo je Dodik.

On je rekao da je s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarao o tome da zajednički odluče s kojim od tih blokova mogu imati zajedničku politiku.

- Najbolje bi bilo da izbacimo SDA što oni ne bi preživjeli. Izetbegović je izgubio, barem ja tako mislim, zbog paranoje da ako uđu Srbin i Hrvat koji nisu sarajevske opcije, mogli bi da prave njima probleme. Ja sam četiri godine radio u odnosu dva naprema jedan, pa sam potezao vitalni nacionalni interes. Oni nisu htjeli da uđu u tu poziciju jer bi taj jedan morao da poteže vitalni interes kod Bošnjaka, pa bi onda bilo, eto vidiš da to nije tako loše to što je Dodik koristio 11 puta. Ne želeći to da radi, svoje glasove je usmjerio Komšiću pa je kolateral sve te priče - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.