- Mi to nećemo prihvatiti, nastavit ćemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Vijeće Evrope - rekao je Dodik i zaprijetio: 

- Ukoliko bude sankcionisanja Republike Srpske, onda Republika Srpska kroz odlučivanja na nivou Bosne i Hercegovine neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji i ako žele da zaustave čitavu Bosnu i Hercegovinu onda im to stoji na raspolaganju. 

On je naveo da je SNSD za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije, te da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno. Dodik je naveo da politika SNSD ostaje veoma čista i jasna, Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla.

Istakao je i da je politička i sigurnosna situacija u Republici Srpskoj stabilna, da ne postoje elementi koji to ugrožavaju, te da je propaganda koja je vršena u funkciji destabilizacije sigurnosne situacije apsolutno promašena.

- Danas niko više ne govori u ratu u Bosni i Hercegovini što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke HNS-a.

Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

- Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već viidmo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe - rekao je Dodik i poručio da je to neprihvatljivo.