open-navfaktor-logo
search
Jahorina
Dodik predložio formiranje zajedničkih komisija BiH, Srbije i Hrvatske
Mislim da nije uredu da danas gubimo vrijeme razmjenjujući kurtoazne pozdrave i fraze, a onda se raziđemo bez ikakvih rezultata, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik
09.07.2019. u 10:29
get url
text

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u uvodnom obraćanju samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava na Jahorini, naglasio je da današnje okupljanje predstavlja još jednu potvrdu da saradnja u jugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza, nego potpuno konkretna i sadržajna aktivnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Danas će mnogi ocijeniti da stanje u jugoistočnoj Evropi nije kako bismo željeli i kako smo pokušali da uspostavimo u posljednjih 20 godina. Moguće da je tako. Ja bih se uglavnom složio sa takvom ocjenom. No, zar nismo prije 23 godine osnovali ovaj proces upravo sa ciljem da nam bude forum na kojem ćemo rješavati probleme ili bar kreirati uvjete u kojima će se ti problemi moći rješavati - istakao je Dodik.

Dodao je da bi trebali na samitu na Jahorini neke stvari stvari pokrenuti. Osvrnuo se i na to da se vode razgovori o takozvanoj racionalizaciji regionalnih inicijativa.

- To, naravno, ima smisla. Jasno je da se okolnost mijenjaju. Nije uvijek lako odgovoriti na poziv za učešće na odgovarajućem nivou. Ipak, nisam siguran da bi ovaj proces trebalo racionalizovati, odnosno ugasiti. Ipak, to je inicijativa koju smatramo autohtonom iz regiona jugoistočne Evrope. Kada je već tako iskoristimo je za dobrobit naših zemalja, a i regiona u cjelini - mišljenja je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da bi rješavanje problema u okviru SEECP-a moglo pomoći na evropskom putu onim zemljama, koje još nisu članice Evropske unije.

- Ne želim da se miješam u bilo čije bilateralne probleme, iako mislim da na sastancima u okviru procesa možemo razgovarati o svemu. Ali mislim da nije uredu da danas gubimo vrijeme razmjenjujući kurtoazne pozdrave i fraze, a onda se raziđemo bez ikakvih rezultata. A naši građani nastavljaju da očekuju i da trpe posljedice toga što se mi ovdje ne možemo dogovoriti oko nekih važnih pitanja - istakao je Dodik.

Okrenuo se situaciji u BiH i činjenici da ni devet mjeseci nakon izbora nije formirana vlast.

- Mogu da kažem da proces razgovora i dogovora oko formiranja vlasti već odavno može se smatrati završenim. Vjerujem da ćemo uspjeti da to učinimo brzo - naglasio je Dodik.

Dotakao se problema koji BiH sa granicama sa Srbijom i Hrvatskom, te pozvao da se danas donese izjava između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije, kojom će se utvrditi zajedničke komisije koje će ponovo aktuelizovati sporna pitanja.

- Znamo da je veoma važno da riješimo pitanje granica i da u tom pogledu ne smijemo to ostaviti vremenu i čekanju da se to samo od sebe desi - kazao je Dodik.

Osim toga predložio je da se na samitu dogovori i način kako riješiti ekološki spor između BiH i Hrvatske.

- Nadalje naš problem sa Kosovom u vezi sa taksama na izvoz roba. Mi razumijemo da Kosvo želi da riješi pitanje putovanja sa BiH. Očekivali smo da će to pitanje biti riješeno na regionalnom nivou u okviru regionalnih ekonomskih oblasti, ali možemo razgovarati o tome. Ne vidim razloga da BiH ne prihvati ono što je već prihvatila Srbija u odnosima sa Kosovom. Ali ukidanje taksi je međunarodnopravna obaveza, koje je Kosovo prihvatilo u okviru CEFTA-e, a međunarodnopravne obaveze moraju se izvršavati dok su na snazi. Zamislit da mi činimo nešto slično, a o zahtjevu da BiH prvo prizna Republiku Kosovo, pa će takse potom biti ukinute, ne treba trošiti nikakve riječi - naglasio je Dodik i dodao da mu je žao što kosovska delegacija nije došla na samit SEECP-a na Jahorini, te iznio mišljenje da nije bilo razloga da otkažu dolazak.

Dotakao se i aktuelnog problema migracija te da se dođe do određenih opcija kako ga riješiti.

- Imam rezerve prema projektima da evropska granična služba pomogne graničnoj policiji BiH, da se granice između BiH i Hrvatske hermetički zatvore, u isto vrijeme u kojem migranti i dalje pristižu u BiH na priznatim rutama. Također, nisam ni za to da se oružane snage BiH razmjeste na granice sa Crnom Gorom i Srbijom. To ne bi bila dobra poruka za region. Predlažem da se pronađe jedno održivo rješenje, rješenje koje će biti regionalnog karaktera i u saradnji sa Evropskom unijom - istakao je Dodik.

Na kraju je istakao da bi se svi u regionu, ali i u Evropi trebali posebno posvetiti sprečavanju krijumčarenja migranata.

Lideri i predstavnici zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) okupili su se na plenarnom sastanku regionalne inicijative kojom predsjedava Bosna i Hercegovina.

Samitu, koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, zatim predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije.

Plenarnoj sesiji prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok je svoj dolazak u BiH otkazala delegacija Kosova.

Samitu je prethodila svečana večera za šefove delegacija, kao i sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje procesom, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.