open-navfaktor-logo
search
Potpisao imenovanje
Dodik potvrdio: Milan Tegeltija je moj novi savjetnik
Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas da će Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a, biti njegov savjetnik.
26.02.2021. u 13:48
get url
text

Kazao je da je rješenje o imenovanju Tegeltije na tu poziciju potpisano sinoć.

VEZANI TEKST - Milan Tegeltija ima novo radno mjesto: Savjetovat će Milorada Dodika

- Mislim da je to čovjek koji ima znanja i vjerujem da je naprasno iz spekulativnih razgloga izbačen iz VSTV-a. Kao savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS-a, imat će priliku da makar informativno uključi i mene i obavještava o situaciji u pravosuđu BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da je VSTV ostao bez pozicije za Srbe, da je uspostavljena "nakaradna postavka", te da je sinoć čuo u Sarajevu da će se udariti na glavnog tužioca BiH i "dovesti Bošnjak".

- Čuo sam da će onog Branka Perića koji je oslobodio Osmicu sada nagraditi da bude predsjednik Suda BiH - rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a kazao je danas da će prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine ponuditi svim partijama uključujući i opozicione stranke, kako bi to bio zajednički prijedlog.

Dodao je da je novi zakonski prijedlog rađen po uzoru na onaj koji ima Srbija.

- Interes je da postignemo što širi konsenzus, pa ćemo prije rasprave u skupštini tražiti saglasnost i svih drugih partija. Spremni smo da prihvatimo i ono što oni predlože - rekao je Dodik.

Govoreći o izborima u Doboju i Srebrenici, Dodik je kazao da su "sve spekulacije pale u vodu, te da je rezultat potvrdio volju naroda u tim općinama i snagu SNSD-a".

Najavio je što širu skupštinsku većinu u Doboju, a što se tiče Srebrenice, Dodik je kazao da bez obzira na bojkot, SNSD smatra da predstavnicima bošnjačkog naroda, koji su prošli u lokalni parlamentu, treba "ponuditi popunu i strukturu iz prošlosti o pozicioniranju bošnjačkog naroda u lokalnoj zajednici".

Govoreći o situaciji u BiH, ocijenio je da je ona složena, te da SNSD ne može prihvatiti prijedloge da član Predsjedništva BiH bude biran u parlamentu, nego samo direktnim izborom.

- Od izbora iduće godine će zavisiti i sudbina BiH. Ukoliko se bošnjački i hrvatski predstavnici dogovore o stanju u Federaciji BiH, otvorit će se mogućnost dalje modifikacije izbornog zakonodavstva. I mi ćemo predložiti da mandat pripada stranci bez preferencijalnih procedura jer se to pokazalo kao najveći izvor manipulacija. Stranka predlaže te ljude i normalno je da partija ostane odgovorna za takvo nešto - rekao je Dodik.

Naveo je i da će u nedjelju poslijepodne u RS stići 20.000 vakcina Sputnjik V.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.