open-navfaktor-logo
search
O svemu pomalo
Dodik poručio: Rata u BiH neće biti, Komšić i ja smo završili, s Izetbegovićem ću razgovarati
On igra svoju političku igru i to pripada ljudima koji su politički marginalni. Završili smo, personalno smo završili, politički nemamo šta da radimo, rekao je Dodik o Željku Komšiću 
22.05.2019. u 15:23
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos složenijoj političkoj situaciji nego što je bila ranije, rata u BiH neće biti.

On je istakao da je u ovako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog "sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci".

- U te ja ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu - rekao je Dodik.

Ocijenio je da bi u BiH mogao da se napravi smislen plan kako da se ljudi, koji to žele, vrate.

- Mi ćemo u RS-u, nakon Sabora SNSD-a, krajem juna početi izradu plana koji podrazumijeva stimulaciju za ostanak, kao i stimulaciju za povratak mladih ljudi koji hoće da počnu da se bave biznisom - najavio je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Dodik je kazao da će o tome danas razgovarati s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, te konstatovao da "s bošnjačke strane nema pomaka".

- Uvijek se pokušava nešto nametnuti kao da mi trebamo da dogovaramo stvari koje su oni smislili. Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba da budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH i to je jasna poruka srpskom narodu da su spremni samo da rade s nelegitimnim predstavnicima Srba – rekao je Dodik.

On je dodao i kako nema namjeru razgovarati pojedinačno sa predsjednicima SBB-a i DF-a Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem koji su ušli u koaliciju sa SDA na federalnom i državnom nivou. Naglasio je i da SNSD ne planira praviti koaliciju sa SDA, ali da su sa tom strankom usaglašeni principi djelovanja.

- Mi smo sa SDA vodili razgovore, došli smo do principa. To nije koalicioni ugovor, niti će biti. Sa SDA nemamo namjeru praviti nikakav koalicioni ugovor. To je bošnjačka igra. Koliko sam čuo, sada je i Radončić u njihovoj većini, a kada sam ja rekao prije dva mjeseca da ga je Izetbegović predložio za ministra, on je to tada negirao. To je njihova neka igra u koju ja ne ulazim – kazao je Dodik.

Dodao je i da za njega ne predstavlja problem da razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da sa Komšićem neće razgvarati jer mu on "nije relevantan".

U razgovoru za N1, Dodik se osvrnuo i na Komšićevu krivičnu prijavu protiv njega, ocijenivši da se radi o "političkoj igri".

- Ko drži još ozbiljno do Željka Komšića, pustite kraju. Sto prijava sam imao dosad, stalno mi prijete nečim, prije dvije godine su mi htjeli pretresati kuću i uzimati stvari. Eto mu njegova tužba, što se mene i njega tiče, politički smo završili. Pošto smo dio jednog istog tijela, pokušao bih da shvatim o čemu se radi, ali on se odlučio za takvu stvar. On igra svoju političku igru i to pripada ljudima koji su politički marginalni. Završili smo, personalno smo završili, politički nemamo šta da radimo. Ono što bude u interesu naroda kojeg ja predstavljam, naravno da ću podržati, ja ne mogu da biram članove Predsjedništva – zaključio je Milorad Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.