open-navfaktor-logo
search
Jasno i glasno
Dodik ponovo poražen, Turska neće podržati uplitanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH
Trilateralni sastanci između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, odnosno Turske, BiH i Hrvatske, bila je aktuelna tema prilikom sastanaka članova Predsjedništva BiH sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.
18.06.2022. u 19:22
get url
text

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata je incirao i spominjao ove trilateralne sastanke u kontekstu govora i rješavanja unutrašnjih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, gdje bi se prema Dodiku, unutrašnja pitanja BiH trebala rješavati u susjedstvu.

VEZANI TEKST - Džaferović: Turska nam je iskren prijatelj koji od nas ne traži ništa, a pruža svu moguću podršku
 

Ipak, danas su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić turskom ministru vanjskih poslova, ali i javnosti dali doznanja da unutrašnja pitanja u BiH ne mogu rješavati Ankara, Zagreb ili Beograd, nego će se ona rješavati isključivo u institucijama BiH s onima koji su zaduženi sa implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Cavusoglu se složio sa Komšićem i Džaferovićem, rekavši da ne podržava uplitanje Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

O unutrašnjim pitanjima BiH se, smatra Džaferović, može razgovarati sa svima, ali pravljenje dogovora na tu temu ne dolazi u obzir.

- Da li mi možda treba da se dogovoramo da li ćemo imato Oružane snage, pravosudni i poreski sistem... oko toga nema razgovora. Oko okvira u kojem funkcionira BiH nema razgovora ni sa kim - kategoričan je bio Džaferović.

Komšić tvrdi da Cavusoglu ne podržava ono što radi Zagreb, te da je pitanje izmjene Izbornog zakona za Parlamentarnu skupštinu BiH, a ne Ankaru i Zagreb.

VEZANI TEKST - Komšić: Turska ne podržava uplitanje naših susjeda u unutrašnje poslove BiH
  

- Niko ovdje nema problem da se održi trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH. Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, o tome smo razgovarali. Rekao sam ministru, što uporniji budu i naš stav će biti čvršći, neće im uspjeti - poruka je Komšića.

Cavusoglu je naglasio da Turska čvrsto stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet, sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.