open-navfaktor-logo
search
Krivično djelo
Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?
Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta kazao je kako ona neće biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.
21.02.2023. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Šta radi Tužilaštvo BiH: Dodik nastavlja negirati ratne zločine, koristi govor mržnje, za Turković kaže "svaka joj za šamara"

- Nama ona ništa ne znači - kazao je Dodik, poručivši kako bi "najbolje bilo da ode Schmidt i za njega i za zemlju koja ga je poslala".

Poručio je da "ne postoji visoki predstavnik", prenosi RTRS.

- Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u drugom svjetskom ratu da nama određuju šta je vrijednost u tom pogledu - rekao je Dodik.

Prema odredbama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, negiranje genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Dodiku ovo nije prvi put da negira genocid u Srebrenici, a reakcija nadležnih, konkretno Tužilaštva BiH, dosad je izostala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.