open-navfaktor-logo
search
Političke igre
Dodik ponizio institucije RS-a kako bi pokušao spriječiti Mehmedagićev reizbor za direktora OSA-e
Mnogo ozbiljnije pitanje koje se nameće jeste mogućnost uvođenja ove sheme kao urneka za buduće političko i profesionalno eliminiranje "neodgovarajućih" Bošnjaka koji su, primjera radi, dio svog obrazovanja stjecali na prostoru entiteta RS, ali i svih ostalih protivnika režima koji kontrolira institucije poput Inspektorata ili Ministarstva obrazovanja
06.11.2019. u 20:14
get url
text
Milorad Dodik i Osman Mehmedagić

Devetnaestog novembra istječe mandat aktuelnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću, a režim u entitetu RS postaje sve nervozniji zbog mogućnosti da Mehmedagić dobije novi četverogodišnji mandat na čelu te državne institucije.

Ta nervoza se u posljednjim danima kanališe kroz potpuno derogiranje institucija entiteta RS i to u režiji onih koji se u te institucije "zaklinju". Nakon niza neslavno okončanih produciranih afera, kojima su nastojali destabilizirati OSA-u, njeno rukovodstvo i aktivnosti koje ta agencija provodi u okviru borbe protiv organiziranog kriminala, ali i zaštite sigurnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH, za potrebe obračuna sa Mehmedagićem su zloupotrijebljene i entitetske institucije.

S obzirom na to da godinama ne uspijevaju pronaći zakonske osnove za Mehmedagićevu smjenu, krajem jula ove godine je Inspektorat RS-a namjenski izvršio kontrolu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci, te je ekspresno, nekoliko mjeseci pred istek mandata i mogući reizbor, utvrdio da Mehmedagićeva diploma navodno nije regularna zbog "propusta kod prijava i polaganja ispita".

Naređeno je da se diploma poništi, ali je Inspektorat RS-a na zahtjev Univerziteta za poslovne studije odložio poništavanje do okončanja upravnog spora pred nadležnim sudom. Međutim, Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik Milorad Dodik OSA-u otvoreno nazivao "neprijateljskom organizacijom", žurilo se jer je procedura izbora ili reizbora direktora OSA-e "iza čoška".

Vlada RS-a je na sjednici održanoj 31. oktobra smijenila direktoricu Inspektorata RS-a Danijelu Batar, koja je u skladu sa zakonima dozvolila odlaganje poništavanja diplome, te je na njeno mjesto postavila Dragutina Škrebića. Nekoliko dana kasnije, 5. novembra, Inspektorat RS-a je poništio vlastiti zaključak kojim je odloženo poništavanje diplome, te je donio novo rješenje kojim se Univerzitetu za poslovne studije naređuje poništavanje Mehmedagićeve diplome.

Nadaju se u SNSD-u da će na taj način spriječiti Mehmedagićev reizbor zbog neposjedovanja validne diplome, a činjenica da će na tom putu u potpunosti obezvrijediti entitetske institucije, ali i zakone entiteta RS i države BiH, očigledno je procijenjena kao manje važna u odnosu na sigurnost režimskih kadrova koji su već, ili bi mogli biti predmet istražnih radnji koje provodi OSA.

Činjenica da su informacije o "neregularnosti" Mehmedagićeve diplome brže stizale do opskurnih portala koje indirektno "uređuje" osumnjičeni ratni zločinac Ljuban Ećim nego do nadležnih institucija, također dovoljno govori o kredibilitetu optužbi kojim se nastoji osporiti reizbor aktuelnog direktora OSA-e.

Ovakva praksa, osim što djeluje pogubno po institucije RS-a, otvara seriju pitanja, poput sudbine ostalih diploma koje je izdao Univerzitet za poslovne studije, a koje bi, analogno tvrdnjama o navodnim brojnim propustima, također mogle i trebale biti sporne.

Mnogo ozbiljnije pitanje koje se nameće jeste mogućnost uvođenja ove sheme kao urneka za buduće političko i profesionalno eliminiranje "neodgovarajućih" Bošnjaka koji su, primjera radi, dio svog obrazovanja stjecali na prostoru entiteta RS, ali i svih ostalih protivnika režima koji kontrolira institucije poput Inspektorata ili Ministarstva obrazovanja.

Te institucije nisu i ne mogu biti krajnja instanca koja ima zadnju riječ pri utvrđivanju eventualne nezakonitosti diploma, već su to nadležni sudovi na različitim nivoima, te krajnji čin poništavanja diplome nije u rukama ministarstava, inspektorata i sličnih institucija koje kontrolira politika i taj se proces ne može finalizirati dok finalna sudska instanca ne donese konačnu odluku, bez obzira na to koliko se Miloradu Dodiku, SNSD-u i pripadajućim strukturama žurilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.