open-navfaktor-logo
search
Okupljanje u Banjoj Luci
Dodik pokušao prikriti prijetnje smrću Schmidtu, kaže da je skup prošao bez govora mržnje
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, ocijenio je da je današnji skup u Banjoj Luci bio veličanstven, civiliziran, dostojanstven i bez ijedne riječi mržnje. Nije pomenuo prijetnje smrću visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, kokarde...
20.04.2022. u 19:09
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

VEZANI TEKST - Sa Dodikovog skupa u Banjoj Luci Christianu Schmidtu prijetili smrću

Grupa harmonikaša je pjevala, između ostalih, stihove "O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole vrljikama". Za to vrijeme Dodik se smiješio, "kitio" harmonikaša, a smiješila se i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, koja je s njim stigla na skup.

- Nije bila nijedna riječ mržnje, pa čak i onima koji griješe, osim zamolbe da se shvati i razumije da je ovo narodna republika i da narod ima pravo da je brani putem svojih predstavnika, ali i na ovaj način - rekao je Dodik u izjavi za medije nakon skupa kojeg su, tvrde, organizirale boračke organizacije protiveći se odlukama visokog predstavnika, posebno posljednjoj kojom je Schmidt iskoristio svoja bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština RS-a. 

Dodik je kazao da je o imovini odlučeno u Dejtonu, a prije toga u Ženevi i New Yorku "kada je rečeno da Republika Srpska ima 49 odsto teritorije", a da se u Ustavu BiH nijednom ovo pitanje ne pominje. 

- Ovo je jasna poruka naroda. Sve je riješeno. Imovina pripada RS-u i tako će i ostati. Nikakve strane intervencije, lažni predstavnici, sudije Ustavnog suda koji sude mimo prava, oni su inkvizicija za RS. Oni nisu pravnici, već političari motivisani jednom željom, da naštete RS - ustvrdio je Dodik.

Dodao je da "BiH nije vlasnik imovine i nema potrebe da se o tome raspravlja", te da jedino dogovorom entiteta to može da se rješava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.