Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podnio je danas zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se odlučivalo o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH. 

- Dana 8. augusta uputili smo zahtjev za održavanje vanredne sjednice. Na 35. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 20. augusta 2019. godine, postignuta je usmena saglasnost članova Predsjedništva BiH o odlaganju 37. vanredne sjednice, sa tačkom reda 'imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH -  navodi se u Dodikovom zahtjevu za sjednicu. 

Dodaje se da je 23. augusta Sekretarijat Predsjedništva BiH zaprimio akte Centralne izborne komisije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu, kojima se potvrđuje da kandidat za Zoran Tegeltija ispunjava sve uslove propisane Zakonom o Vijeću ministara. 

- S obzirom na potpisane principe za formiranje vlasti na nivou BiH od 5. augusta 2019. godine, te precizno utvrđeni rok od 30 dana na osnovu Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zahtijevam održavanje odložene vanredne sjednice Predsjedništva BiH i predlažem da to bude u utorak, 27. augusta u 13. sati, na kojoj bi bila tačka dnevnog reda 'imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", navodi se u Dodikovom zahtjevu. 

Glavni razlog zbog kojeg mandatar do sada nije imenovan je odluka Milorada Dodika da ne podrži slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji je preduslov za aktivaciju MAP-a i početak procesa priključivanja NATO-u.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović do sada su više puta ponovili da je slanje ANP-a preduslov za imenovanje mandatara.