Indikativno je da ovoga puta Dodik nije stalno bio u Beogradu, gdje je za svake izbore zajedno s Vučićem išao po predizbornim skupovima, gotovo svakodnevno gostovao na srbijanskim televizijama, bio redovan sagovornik tamošnjih medija, kako bi davao podršku predsjedniku Srbije i pozivao birače iz RS-a da njemu daju svoj glas. 

VEZANI TEKST - Kako su se nekad "častili": Dodik: Vučić je politički pobačaj; Vučić: Dodik je kriminalac

Pred ove izbore Dodik je uputio samo pismo podrške, koje prenosimo u cijelosti. 

Poštovani predsjedniče, dragi Aleksandre,

Zadovoljstvo mi je da ti se danas obratim i zahvalim kao predsjedniku koji je učinio Srbiju stabilnom, ekonomski moćnom, međunarodno cijenjenom, infrastrukturno razvijenijom i u kojoj se iz dana u dan živi bolje. Srbija prije deset godina nije bila ni blizu takva. U svemu tome je nesumnjiva i ključna tvoja uloga. Uz dužno poštovanje prema svima koji učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji, smatram da je od najvećeg značaja očuvati kontinuitet političke vlasti i političke stabilnosti, ali i nastaviti sa ubrzanim ekonomskim razvojem.

Siguran sam da je to posebno značajno i usljed ovih teških i turbulentnih događanja na svjetskoj političkoj sceni kada je Srbija, kao i Republika Srpska, izložena brojnim pritiscima. To je i te kako bitno i za Republiku Srpsku, ali i za sve Srbe u našem regionu.

Ljubav naroda Republike Srpske prema Srbiji nije nikad bila upitna, ali danas na Srbiju možemo biti i ponosni.

Kada je riječ o saradnji Srbije i Republike Srpske, jasno je da je ta saradnja uvijek postojala, ali da je tek tvojim dolaskom na vlast i tvojim odnosom prema RS-u, nizom zajedničkih projekata realizovanih u RS-u i konkretizovana kao nikada do sada. RS-u je veoma važna podrška koju joj pruža Srbija i koju si ti na najbolji način pokazao. Ta podrška je naš najveći oslonac. Također, od velikog značaja je i to što ljudi u RS-u osjećaju sigurnost i stabilnost uz sigurnu i stabilnu Srbiju.

VEZANI TEKST - Šta je Dodik Srbiji, a šta Srbija Dodiku, šta o njemu misle građani

Republiku Srpsku i Srbiju vežu čvrste bratske veze, saradnja, ali i konkretni projekti, čija se realizacija prati u kontinuitetu.

Potpuno sam uvjeren da će sa tobom na čelu Srbije i u narednim godinama ta saradnja biti još jača i bolja s obzirom na to da su pred nama veliki zajednički projekti poput izgradnje autoputa Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - Rača, zatim izgradnja aerodroma u Trebinju, Hidroelektrana Buk Bijela na rijeci Drini. Znam i da ovo neće biti jedini zajednički projekti i da se neće na ovome stati. Radit ćemo zajedno još mnogo godina i pokazati da je svako povezivanje, bilo ono infrastrukturno, energetsko, saobraćajno ili kulturno od velikog značaja za dalji razvoj i saradnju jednog naroda u dvije države.

Imao sam priliku da te upoznam i da vidim da je tvoja posvećenost i ljubav za Srbiju i njen razvoj ogromna. Zato je moja podrška tebi za izbore koji će biti održani u nedjelju potpuno neupitna, a uvjeren sam da isto tako misle i građani Srbije.

Tvoj prijatelj, Milorad Dodik

Dodik je svojevremeno podržavajući Borisa Tadića i njegovu Demokratsku stranku na izborima u Srbiji, za Vučića i Tomislava Nikolića govorio da su politički pobačaji.

- Čuo sam neke ovdje u Beogradu, koji šalju takve poruke. Ali izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure - pobačaji, pobačaji na izborima - govorio je Dodik.

Prije desetak godina Vučić, tada u ulozi generalnog sekretara Srpske radikalne stranke, gostujući u magazinu Oko na Radio-televiziji Srbije Dodika je nazvao kriminalcem, dok ga je Nikolić nazivao idiotom.