Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republiku Srpsku, 28 godina od njenog nastajanja, vidi stabilnom, institucionalno sređenom, sa izazovima koji su ostali gotovo isti.
Milorad Dodik je za magazin Sedmica Prvog progama Radio Beograda rekao da su ljudi u Republici Srpskoj naučili da bez države nema slobode za Srbe.

- To vidimo bilo gdje - danas u Crnoj Gori, Federaciji, Hrvatskoj, bilo gdje. Tamo gdje Srbi nisu imali državu oni su i stradali, tako se stradalo u Drugom svjetskom ratu gdje smo ostali u okviru, odnosno nasilno, Nezavisne države Hrvatske gdje je pogron Srba bio tog obima da je gotovo ukupno stanovništvo bilo ugroženo egzekucijama, ubistvima i tako dalje. I, mi to savršeno dobro znamo -  rekao je Dodik.

Niko, kaže, ne treba da "sumnja u naše uvjerenje da je Republika Srpska trajna, nedodirljiva i da više nego ikada razumijemo da je ona danas izraz naše volje i da zavisi od nas samih".

- Mi smo dio jedinstvenog srpskog naroda, gdje god se on nalazio. Mi nismo nikakvi bosanski Srbi i ako hoće neko da nas uvrijedi ovdje onda nas tako može nazvati, jednako, kao i kad dođem u Beograd kad me neko pita: "Šta ima u Bosni?" To mi je uvreda. Јa dolazim iz Republike Srpske i ovdje predstavljam ovaj narod koji je ponosan što pripada jedinstvenom srpskom narodu i mi živimo jedinstven identitet -  istakao je Dodik, dodajući da je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini zato što mora, a ne zato što hoće, objavila je RTS.