open-navfaktor-logo
search
Strah od bonskih ovlasti
Dodik: OHR treba zatvoriti; Vučić: Zamolio sam prijatelje iz RS-a da razumiju šta je realna politika
Završen je sastanak Aleksandra Vučića sa delegacijom iz Republike Srpske koji je održan u Beogradu. Tema sastanka bilo je nezadovoljstvo imenovanjem novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.  
02.06.2021. u 13:28
get url
text

Vučić je nakon sastanka kazao da će se Srbija ponašati drugačije kada je u pitanju visoki predstavnik, ali je i zamolio predstavike vlasti RS-a da razumiju šta je to realna politika.

- Srbija će se ponašati kako nije do sada, ali u skladu s onim što je potpisano. Obaveza je visokog predstavnika da periodično izvještava strane, a mi smo strana, taj Aneks je potpisao Milan Milutinović u ime Srbije. Od sada ima redovno da tražimo izvještaje od visokog predstavnika. Uvjeren sam da će visoki predstavnici, ako opstanu u BiH, ispunjavati tu obavezu. Koliko sam shvatio, svaki izabrani visoki predstavnik je do sada izabran u Vijeću sigurnosti UN-a, ali sam zamolio i prijatelje iz RS-a da razumiju i šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškom situacijom - kazao je Vučić.

Srbija neće, istaknuo je, podržavati prekoračenje bonskih ovlaštenja.

- Mi smo mali i ne možemo kao Srbija utjecati na svjetske moćnike koji rade šta hoće, ali onoliko koliko možemo, mi ćemo uraditi - istakao je.

VEZANI TEKST - Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u BiH

Milorad Dodik poručuje da visoki predstavnik neće imati legitimitet u RS-u ako izostane potvrda Vijeća sigurnosti UN-a.

- Mislimo da treba zatvoriti OHR, vrijeme je za to davno prošlo, mada je donošenjem pet ciljeva i dva uvjeta dovelo do toga da OHR nikada neće biti zatvoren. Mi ne želimo dramatizaciju, već samo poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH. Imamo strah da će se to kršiti imajući u vidu spekulativan način imenovanja visokog predstavnika. Zamolili smo Vučića da nam pomogne u razumijevanju ove situacije. Visoki predstavnik neće imati legitimitet u RS-u ako izostane potvrda Vijeća sigurnosti UN-a – kazao je Milorad Dodik na konferenciji za medije, te je poručio da Amerikanci predstavljaju iluzije kada je BiH u pitanju.

- Vrijeme je da Amerika odustane od njenih ranije zacrtanih ciljeva kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a koji idu na štetu Srba. Amerikanci nisu korektni, predstavljaju nam iluzije - kaže Dodik.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.