open-navfaktor-logo
search
Sanacija posljedica koronavirusa
Dodik: Ograničiti marže i spriječiti divljanje cijena
Izvršni komitete SNSD-a podržao je danas predložene mjere Vlade RS za privredne subjekte u RS sa ciljem sanacije posljedica koronavirusa.
13.03.2020. u 17:15
get url
text

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da neće biti zabrana isporuke određenih asortimenata, poput drveta, kao i isključenja električne energije.

Zatražio je da Agencija za bankarstvo RS uvede privremene mjere koja će olakšati poziciju preduzeća iz rizičnih oblasti - trasporta, prehrambene indsutrija itd.

Dodik je najavio je da će na neke bankarske obaveze biti stavljen moratorijum o čemu će se odlučivati na sastanku Vlade RS sa bankarima u ponedjeljak.

- Potrebno je da Agencija za bankarstvo RS utvrdi mogućnost restrukturiranja kredita i davanje olakšica, a da banke primijene mjere koje donese Agencija - rekao je Dodik, te poručio da banke treba da kreiraju povoljnije kreditne linije za institucije sa ciljem saniranja posljedica koronavirusa, kao i da se na ovim pitanjima treba angažovati i Centralna banka BiH.

Istakao je da je neophodno da nadležni organi u RS danonoćno preduzimaju mjere u cilju održavanja stabilnosti tržišta.

- Potrebno je se održi stabilnost tržišta, da se ograniče marže i spriječi divljanje cijena - poručio je Dodik.

Rekao je i da očekuju da će Vlada RS u koordinaciji sa opštinama koje su nadležne za utvrđivanje radnog vremena, koordinisati to pitanje i primijeniti jedistveno rješenje.

Izvršni komitet SNSD-a donio je danas i nekoliko političkih zaključaka u kojima se prije svega kritikuje SDS i PDP, te koji se odnose na aktuelnu situaciju u BiH.

-Ponašanje SDA, PDP-a i SDS-a je realizacija zaključaka SDA, a SDS i PDP su uvrstili u dnevni red SDA i njihove zaključke i doveli do bitne blokade institucija i veoma rizičnih odluka za RS - kazao je Dodik.

On je poručio da je nemoguće izabrati Savjet ministara BiH, odnosno ministra za ljudska prava i izbjeglice i njegovog zamjenika, da je blokiran izbor direktora SIPA, da nema Srba u Centralnoj banci BiH, da je došlo do zahtjeva za smjenu VSTS i posljednja odluka je da se smijeni Centralna izborna komisija BiH...

 - To je politika SDA podržana od strane njihove ekspozitore u RS, SDS-a i PDP-a. Biće neophodno obaviti raspravu o tome u NSRS, a prije svega ovdje se radi o nepoštovanju  zaključaka NSRS koji nalažu da, dok se ne izaberu strane sudije, da se obustavi svako odlučivanje-  rekao je Dodik.

On je ocijenio da SDA „koristeći pogodnost i prilagodljivost SDS i PDP-a idu na eliminaciju bilo kakvih osnova za razgovor".

-Pokušaji da se razgovara sa predstavnicima iz FBiH u ovom trenutku nemaju smisla, jer su se u trenutku njihovog dogovaranja desile upravo ovakve situacije - kazao je Dodik.

- SDS i PDP nisu adekvatni predstavnici srpskog naroda. Ovo je besraman dokaz o ponašanju SDS i PDP koji smatraju da je to nekakva njihova pobjeda. SDS i PDP su u prošlom mandatu bili u vlasti i imali mogućnost da uređuju izborni proces, a to nisu učinili. Sada to pokušavaju da prikažu kao pobjedu. To govori koliko su jadni, kada Igor Crnadak izađe i to kometariše, a u MIP-u ostavio da, od sedam prvih ljudi, nema nijednog Srbina. Imamo danas ozbiljne probleme da pratimo šta rade naši predstavnici širom svijeta, kao što je Sven Alkalaj predložio Harisa Silajdžića UN-u za nagradu Mendela. Na bazi mog pisma zemljama Komiteta Jugoistočne Evrope u UN, to su shvatili ozbiljno i zato  više nije održiva ta kandidatura. Sve što su SDS i PDP ostavili iza sebe u zajedničkim institucijama je na štetu srpskog naroda i RS - rekao je Dodik.

Dodik je danas najavio i reformu visokog obrazovanja i donošenje novog zakona, kao i usvajanje novog Poslovnika NSRS „bez oklijevanja".

On je danas rekao i da će se "ocjenjivati koliko rukovodstvo NSRS adekvatno vodi ovu instituciju i čuva njen dignitet.

- Ovo što sada imamo u Narodnoj skupštini RS nije adekvatno i nije interes ni SNSD ni ovog društva- dodao je.

Poručio je i da nije zadovoljan sa dosadašnjom revizijom diploma.

- Jedan broj visokoškolskih ustanova, koji su samo štancali diplome, kao one iz Širokog Brijega i Travnika, biće utvrđene i sve ijedna će biti provjerena. Treba zatvoriti sve fakultete i udaljiti pojedince koji su učestvovali da se na nelegitiman način daju te diplome - dodao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.