Diplomatski skandal

Dodik odbio primiti ambasadoricu Njemačke, optužio je da je radila protiv RS

Objavljeno: 13.06.2019. u 07:33

Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke, poručio je Dodik

FOTO: Kemal Softić

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izazvao je novi skandal odbivši primiti u oproštajnu posjetu ambadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann, kojoj u julu završava diplomatska misija u našoj zemlji.

Kako prenosi RTRS, u pismu upućenom ambasadorici Hohmann, Dodik je naveo "da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu".

- Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja - naveo je Dodik u pismu.

Također je napisao "da je bilo očekivano da, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu".

- Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke -  poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Izvor:   RTRS

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije