open-navfaktor-logo
search
Beograd
Dodik odbacio deklaraciju SDA, Vučić pozvao na poštivanje Dejtona
Deklaracija SDA nije interni dokument jedne partije, već općeprihvaćeni dokument bošnjačkih stranaka usmjeren ka rušenju Republike Srpske
21.09.2019. u 15:02
get url
text

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Beogradu kako je deklaracija SDA antisrpska i antidejtonska, te da je kao takvu odbacuje.

Dodik je to izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandar Vučić te premijerkom Srbije Anom Brnabić, kojem su prisustvovali i predstavnici ostalih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS).

- Deklaracija SDA nije interni dokument jedne partije, već općeprihvaćeni dokument bošnjačkih stranaka usmjeren ka rušenju Republike Srpske. Mi smo to tako razumjeli i pokušavamo izgraditi zajednički koncenzus u RS kako bismo mogli odgovoriti na taj dokument - kazao je Dodik.

Dodao je kako je cilj bošnjačkih političkih stranaka da nema Republike Srpske i Srba u Bosni i Hercegovini.

- Trebamo očuvati stabilnost i mir, vratiti se dijalogu – to nije sporno. Trebamo se vratiti Dejtonskom sporazumu, a to podrazumijeva da SDA kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka mora povući svi te dokumente - poručio je predsjednik SNDS-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako neće posebno komentirati deklaraciju SDA, istakavši da je dovoljan komentar to što su se svi predstavnici političkih stranaka sa sjedištem u RS-u jednoglasno usprotivili tom dokumentu. Vučić je pozvao na suzdržanost u reakcijama i smirivanje tenzija.

- Mi pozivamo i predsjednik Dodika i predsjednicu Cvijanović, kao i sve ove ljude iz RS-a da pokažu punu uzdržanost, da ne reagiraju naglo, da djeluju u interesu RS-a, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trebamo dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i ekonomski kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas - izjavio je Vućić.

Po njegovim riječima, pozicija Srbije prema Bosni i Hercegovine je nepromijenjena i principijelna.

- Taj stav je postojanje jedne države Bosne i Hercegovine, dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH sa svim njihovim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka. Dejtonski mirovni sporazum može se mijenjati samo dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima - zaključio je predsjednik Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.