open-navfaktor-logo
search
Uoči rasprave
Dodik obrazložio zašto je zaključak Predsjedništva BiH o Pelješkom mostu "veoma štetan" po RS
Dodik navodi da se, ukoliko se smatralo da je tom izgradnjom ugrožen interes BiH, trebalo je postupati prije nego što je počela izgradnja mosta, a ne sada kada je on već u drugoj fazi izgradnje
17.07.2019. u 17:02
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da odluka te institucije u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta "destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS“.

Predsjedništvo BiH jučer je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Dodik tvrdi da donošenje tog zaključka Predsjedništva BiH "isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, koji je vitalnog interesa za RS“.

RS, kako je naveo, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

-Izdvajanje kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, a zanemarivanja drugih pitanja, kao što je granica kod Bosanske Kostajnice, zatim pitanja granice s Republikom Srbijom i druga pitanja, ne doprinose razvoju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu kako BiH tako i njenim entitetima - naveo je Dodik u obrazloženju odluke o potvrđivanju njegove izjave u vezi s Pelješkim mostom.

O tom pitanju sutra će na posebnoj sjednici raspravljati zastupnici Narodne skupštine RS-a, nakon što je Dodik na 4.redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, glasao protiv zaključka o prihvatanju zvaničnog stava BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac od Republike Hrvatske, koji podržala druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodik navodi da se, ukoliko se smatralo da je tom izgradnjom ugrožen interes BiH, trebalo je postupati prije nego što je počela izgradnja mosta, a ne sada kada je on već u drugoj fazi izgradnje.

-Republika Srpska se odgovorno ponaša i nije joj cilj nanošenje štete i pozivanje na blokiranje projekata i samim tim nanošenje štete susjednim državama, izvođaču radova i finansijeru samog projekta, bez ikakve koristi za RS, a uvjereni smo ni za BiH - naveo je Dodik, u obrazloženju za zastupnike, uoči sutrašnje 5. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Iz svega navedenog, dodaje, proizilazi da je odluka Predsjedništva BiH, veoma štetna po vitalne interese RS. Dodik je pozvao zastupnike entitetskog parlamenta da dvotrećinskom većinom potvrde njegovu izjavu te tako osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

{$galerijaFotografija}

Milorad Dodik, Pelješki-obrazloženje 17.07.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.