U kontekstu genocida počinjenog na području tadašnje "zaštićene zone" Ujedinjenih nacija u Srebrenici, Dodik je izjavio da su svi optuženi za ovaj zločin već presuđeni ili preminuli:

- Naravno, niko to ne spori, da je tu bilo, da je tu bilo ubijanja, da je tu bilo, ali jednako tako, ni jednog sada Srbina, u tog, iz tog vremena, ne potražuje nijedan više sud. Svi su oni presuđeni i svi su oni po zatvorima ili su već umrli zbog godina i zbog nečeg drugog - rekao je Dodik. 

Kako navodi Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u tekstu "U evidenciji Suda BiH više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine", objavljenom 16. septembra 2021. godine, Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanjem potjernice za 130 osoba zbog ratnih zločina, među kojima su 63 osobe protiv kojih je potvrđena optužnica, dok su ostali pod istragom.

Sud Bosne i Hercegovine je BIRN-u dostavio spisak na kojem se nalaze imena 41 nedostupne osobe protiv koje se trenutno vodi postupak pred Sudom BiH i za kojom je raspisana međunarodna potjernica.

Među optuženima za genocid u Srebrenici, a za kojima su raspisane potjernice, nalaze se "Radoslav Janković, bivši obavještajni oficir u Odjeljenju za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), Svetozar Kosorić, nekadašnji načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a, Tomislav Kovač, bivši zamjenik ministra i ministar MUP-a RS-a, Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, nekadašnji komandir i pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a te Milomir Savčić, bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a", a na spisku nedostupnih osoba su Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin.

Kako stoji u dopisu Suda BiH BIRN-u, potjernice zbog zločina počinjenih na području Foče raspisane su za Goranom Mojovićem, Slobodanom Ćurčićem i Markom Kovačom, a zbog zločina u Vlasenici za Slađanom Pajićem, Zoranom Stuparom i Goranom Tešićem.

Zbog počinjenih zločina u Višegradu, potjernice su raspisane za Slađanom Tasićem, Milojkom Kovačevićem i Mladenom Vasiljevićem, kojem su na teret stavljeni i zločini na području Rogatice. Zbog zločina na području Čapljine, potjernice su raspisane za Ivanom Ančićem, Miroslavom Hrstićem, Vidom Palametom i Miljenkom Nogolicom.

Kompletan spisak 41 osobe za koju se trenutno vodi postupak pred Sudom BiH dostupan je u tekstu portala Detektor, a iz Suda BiH istakli su da nisu u mogućnosti dostaviti ostala imena "jer se radi o istražnim predmetima".

S obzirom na to da određeni broj osoba kojima se na teret stavljaju ratni zločini, uključujući i genocid u Srebrenici, Sud BiH još uvijek potražuje, izjavu Milorada Dodika da su svi već presuđeni ili preminuli, te da ih "ne potražuje nijedan više sud" Istinomjer ocjenjuje neistinitom.