open-navfaktor-logo
search
NATO integracije
Dodik o slanju ANP-a: To je bio zahtjev SDA, dogovorili smo se, predsjedavajući VM može da se imenuje
Mi smo se oko toga dogovorili u okviru formulacije koju možete naći u okviru tačke 3. gdje smo rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, rekao je Dodik
05.08.2019. u 18:03
get url
text

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a u vezi sa NATO integracijama naše zemlje na konferenciji za medije, a nakon što je potpisan sporazum, odnosno Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, nije htio iznositi previše detalja u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

-U okviru onoga što je bila tačka sporenja duže vrijeme, je bio zahtjev SDA da se o sporazumijevanju i dogovaranju po njima, osigura i uputi NATO-u takozvani Nacionalni plan za članstvo u NATO-u. Mi smo se oko toga dogovorili u okviru formulacije koju možete naći u okviru tačke 3. gdje smo rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru Bosne i Hercegovine. Da će se nastaviti saradnja sa NATO-om, što mi nikada nismo ni sporili, i da će se u okviru relevantnih odluka Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, odvijati ta saradnja. A dosadašnji rad Komisije za saradnju sa NATO-om koju formira Vijeće ministara, rekli smo da će oni predlagati odluke koje će donositi Predsjedništvo i Vijeće ministara na tom planu. Sa stanovišta pozicije koju smo osigurali kroz ovaj član, mislim da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva, i da se ranije, kroz konsultacije, pominani kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara može u relevantnoj odluci Predsjedništva da se imenuje - doslovno je glasila izjava Milorada Dodika u vezi sa pitanjem NATO-a. 

Dakle, ako se pozivanjem na Ustav i zakone, kao i na ranije odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kojima je jasno definisano da će BiH ispunjaveti svoje obaveze u vezi sa NATO-om, te nedvosmisleno isticanje da je ANP bio uvjet SDA za formiranje Vijeća ministara te da su se "oko toga dogovorili", da li je Milorad Dodik praktično potvrdio da BiH šalje svoj prvi ANP u Brisel?

Dodik je napomenuo i to kako će opozicija u RS-u sada ovo tumačiti na svoj način.

Nakon potpisivanja Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, od opozicije u RS-u stižu i prve reakcije: 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.