open-navfaktor-logo
search
Press u Banjoj Luci
Dodik o sjednici Predsjedništva BiH: Odbijeno mi je pet prijedloga, Sarajevo je maligno mjesto za RS
Član Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci kazao je danas da je predlagao pet tačaka dnevnog reda za sjednicu Predsjedništva BiH, ali da su sve odbili druga dva člana, bez obrazloženja.
24.08.2022. u 13:32
get url
text

Jedna od njih je smjena predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, jer naveo je Dodik, on krši poslovnik o radu, Ustav i lažno se predstavlja.

- To krivično djelo ponavlja već nekoliko puta sprečavajući da RS, i ja kao njen izabrani predstavnik, ostvarimo naša prava. Smatrao sam da treba da se spriječi takva praksa i zato sam na sjednici glasao protiv izbora delegacije za učešće na Generalnoj skupštini UN-a u septembru jer smatram da Džaferović nije dostojan da predstavlja BiH jer ne predstavlja stavove BiH nego svoje stranke i svoje lične - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je danas podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, uz tvrdnju da je na samitu međunarodne Krimske platforme "zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja", jer krši ustav i poslovnik o radu, a ocijenio je da je on tamo iznio lične stavove.

Odbijen i prijedlog o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan

Dodik je predlagao i da se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "udalji iz BiH i da se protiv njega podnese krivična prijava".

Ponovio je ranije stavove da se on lažno predstavlja kao visoki predstavnik, i da je nametanjem izbornih izmjena prekršio ustavni poredak i da se ponaša antipravno, te da bi Predsjedništvo BiH trebalo zauzeti stav o tome.

- Ostala dva člana Predsjedništva nisu prihvatili da se to stavi na dnevni red - dodao je Dodik.

Predlagao je i da se donese odluka o pristupanju BiH inicijativi Otvoreni Balkan, međutim i to je odbijeno.

Tražio je i da se na dnevni red stavi potpisivanje inicijative za "istočnu konekciju", vezano za gas, koja ide od Rače do Bosanskog Novog.

- Mi smo otpočeli sa izgradnjom autoputa Rača - Bijeljina i danas potpisali sporazum sa kineskom kompanijom za dionicu od Vukosavlja do Lončara i predviđeno je da se tom trasom gradi gasovod, logično je da se to radi uporedo. I to su odbili. Oni su patološki usmjereni protiv RS-a - ocijenio je Dodik.

Sljedeća tačka koju je Dodik predlagao je potpisivanje memoranduma za početak realizacije izgradnje  aerodroma u Trebinju.

- Bez ikakvog objašnjenja i za to su samo glasali protiv, na taj način pokazuju da je njihova politika selektivna i da nemaju u vidu sve ineterese u BiH - poručio je Dodik.

- Zato sam glasao protiv svih prijedloga za FBiH, da uravnotežimo prakse i da ja budem protiv svih projekata koji idu u FBiH, a protiv će biti i svi drugi predstavnici iz RS-a. To je ispravno iako se kosi sa mojim političkim principima. Ovim se sprečava nekoliko milijardi eura ulaganja. Sarajevo je maligno mjesto za RS i to pokazuje i ovom sjednicom  - zaključio je Dodik.

U RS-u nema gladnih, neophodno je da se funkcioneri voze helikopterom

Dodik je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao i da "u RS-u nema gladnih".

On je, iznoseći ekonomske pokazatelje za ovaj entitet, poručio da je "stvorena opća klima da se govori samo negativno".

- U RS-u nema gladnih, to je apsolutna laž. Ima onih koji su u stanju socijalne potrebe, ali oni nisu gladni, bez obzira što ovo može da izazove neku jeres - kazao je Dodik.

Poručio je i da će RS imati dovoljno električne energije i da njena cijena do Nove godine neće biti povećana.

- RS dobro stoji, nema socijalnih izazova i ljudi su okupljeni oko osnovnih vrijednosti, a moramo da budemo oprezni zbog političkih tendencija koje dolaze iz Sarajeva i ima onih na Zapadu koji bi da ugroze samo postojanje RS-a - naveo je Dodik.

Govoreći o korištenju helikoptera u RS-u i nabavci novih, on je dodao da je u planu kupovina još jednog jer se to pokazalo neophodno, te pohvalio njihov angažman na gašenju požara.

- Da, koristimo mi to ponekad i kada odlazimo na neke udaljene destinacije. Pokazalo se da nam je jefinije otići helikopterom do Trebinja, jer ako ide pratnja, onda idu tri automobila, morate da angažujete na trasi osiguranje, da plaćate dnevnicu, potroši se više goriva... Dakle, mi ćemo to nastaviti raditi, radimo to u skladu sa propisima i smatram da je to neophodno jer najviši funkcioneri u RS-u imaju mnogo obaveza i važno je da budu na mnogo mjesta. Ne vidim tu zloupotrebu - izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.