Kazao je kako je "pozicija Srba u Federaciji BiH i dalje loša".

- Ona je kamuflirana raznim potezima koji idu za tim da prikazuju nešto što nije stvarnost, neke iluzije, ali čitava Bosna je takva. Ono što imate u FBiH prenosi se na nivo BiH, duboko nefunkcionalne i promašene zemlje. Kad tu dodate činjenice da jednom prihvataju, jednom ne prihvataju Schmidta koji je lažan, koji nema nikakve ingerencije.

To je podanički mentalitet koji je spreman da prihvati svako tutorstvo i tutora, koji se nimalo ne razlikuje od tutora koji je bila Austrougraska ovdje. Niko ga nije izabrao, on govori šta mi treba da radimo, prijeti, govori o genocidu kojeg su sunarodnici njegovi počinili. Njemačka je za respekt u smislu ekonomije, ali ne da nam govore šta je ispravno i u dva rata su nam pobili gotovo pola populacije. Sve što govore je u funkciji toga da nestanemo – rekao je Dodik.

Dotakao se i pitanja imovine.

- I ova priča o imovini koju žele sada da kamufliraju da je malo sklone s teme. To će biti ključno pitanje. Imovinu mi koristimo kako nam je dao Ustav BiH. Ako oni misle da treba nešto drugo, nek probaju. Mi u tom procesu učestvovati nećemo. Još u Dejtonu kada je donesen Ustav BiH piše da imovina pripada entitetima. Sve drugo je kamuflaža i nemaju tu silu da to nametnu. Prošlo je to vrijeme, ali neka probaju, da vidimo kako će to izgledati - zaključio je Dodik