U izjavi novinarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je podsjetio da je u 2019. godini potpisan memorandum i utvrđena trasa puta, dogovorena između RS-a i Federacije BiH.

- U sporazumu se dalje preciziraju neki elementi koji idu za tim da odrede način ponašanja organa, finansiranje. Dakle, radi se o međudržavnom sporazumu koji omogućava da se poboljšaju uslovi ugovaranja u smislu da ugovaranja budu direktna, ako neko s kim imate međudržavni sporazum nudi finansije, s njim možete dogovoriti izvođača, a to je moguće uraditi u skladu sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine. Budući da je sporazum naredni nivo, svi učesnici današnjeg sastanka su dali saglasnost za taj sporazum - kazao je Dodik najavljujući za 16. mart sastanak bh. zvaničnika s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Ići će i predstavnik Vijeća ministara BiH koji će, uz naše prisustvo, potpisati taj sporazum, a nakon toga će nadležna ministarstva RS-a i Federacije BiH, odnosno firme koje se bave autoputevima, biti ovlašteni da s direktnim izvođačima ugovaraju radove na trasi - pojasnio je Dodik.

Kad je riječ o RS-u, riješeni su svi imovinsko-pravni poslovi na većem dijelu trase, od Rače do Bijeljine.