- Ne prihvatam to, mada nisam primjetio. Nisam imao priliku da pratim. To je akt pojedinca. Treba osuditi i primijeniti zakonske mjere na takvo nešto - rekao je Dodik, prenosi N1.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, također je na zahtjev novinara komentirao ove incidente.

- Rekao bih svima da ako su se osjećali neprijatno na bilo koji način, na bilo koji sveti praznik – ja se izvinjavam - između ostalog je kazao Stanivuković.

VEZANI TEKST - Nakon Prijedora, Janje, Gacka...: Uoči neustavnog "dana RS-a" provokacije i u Brčkom

U nekoliko gradova, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema nesrbima i Bošnjacima uoči proslave neustavnog "dana Republike Srpske".

U Brčko distriktu BiH je znavijačka grupa "Sindikat", između ostalog, projektorom osvijetlila zgradu kompanije SCO Bimal s likom Svetog Stefana kojeg smatraju "zaštitnikom entiteta RS", dok je u tom gradu ponovo uništen grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

U subotu je u Prijedoru veća grupa ljudi na ulicama tog grada pjevala pjesme u čast osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Isto tako, u Foči su razvijene zastave u čast osuđenog ratnog zločinca Mladića, a u Gacku je s razglasa puštana pjesma "Ne volim te Alija zato što si balija". U četvrtak se ispred Atik džamije u Janji čula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema riječima očevidaca muškarci iz kolone automobila, koja se zaustavila na magistralnom putu Bijeljina – Zvornik, vrijeđali su na nacionalnoj osnovi vjernike koji su se vraćali sa sabah-namaza. Pucano je u zrak, a izgovorene su teške, fašističko-šovinističke riječi od grupe muškaraca koji su u svojim automobilima prevozili badnjak.