open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dodik o granici: Bit će onako kako Srbija kaže, šta Sarajevo ima sa tim
Milorad Dodik je, poigravajući se sa ustavnim nadležnostima, pomislio da entiteti imaju nadležnost za utvrđivanje granica sa komšijama
02.09.2018. u 15:03
get url
text

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik rekao je da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, "biti onako kako Srbija kaže".

- RS i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima s tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, ako RS ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru cijelom dužinom, onda na nivou BiH „nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate“. Predsjednik entiteta RS je, očigledno, zaboravio da entiteti, pa i onaj kojim predsjedava, nemaju nikakve nadležnosti kada su granice u pitanju.

Dodik je istakao da neće kočiti nijedan državni projekat ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

- Ako oni pokušaju da zakoče neki naš, suočiće sa onim što do sada nisu vidjeli u organima BiH - poručio je Dodik.

On je dodao da niko ne bi trebalo da osporava ako RS hoće da pravi gasovod od Srbije do Banje Luke.

- Ako budete osporavali, nećete dobiti nijedan projekat niti odluku, koja je čak i normalna. Nećete dobiti ni odluku o vremenskoj prognozi - naglasio je Dodik.

On smatra da će se sada na jedan drugi način raditi u državnim institucijama BiH.

- Mi BiH ne doživljamo na način kako je doživljava Savez za promjene, ona je izvedenica, a suština, faktor i subjekti političkog sistema su dva entiteta i tri naroda - misli Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.