open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljan i MMF-om
Dodik: Nismo spremni na "antitegeltija" zakone
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke u Banjoj Luci da "treba odbaciti ono što nudi Međunarodni monetarni fond", te ocijenio da "zloupotrebljavaju posljedice pandemije koronavirusa".
11.12.2020. u 14:51
get url
text

- Pokušavaju da nas uslove. Naravno da je taj aranžman povoljan, ali nismo spremni da prenesemo ni minimalnu nadležnost. Treba da se nastave razgovori, ali da se odbaci zahtjev koji ide ka tome da se mijenja ustavna pozicija RS-a - kazao je Dodik.

Ukoliko ne dođe do aranžmana sa MMF-om, Dodik je najavio aranžmane sa "prijateljima".

- Imamo daleko više ponuda i konkretne aranžmane - rekao je Dodik, ali nije želio da precizira na koga misli, te dodao:

"Imamo ponudu od naših partnera sa kojima radimo u visini od 400 miliona eura da otkupe naše obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu. To su naši prijatelji koji žele da nam pomognu. Imam uvjerenja da će tako biti - kazao je Dodik.

Kreacija međunarodne zajednice

Komentarišući stanje u pravosuđu u BiH, Dodik je izjavio da je pravosuđe kreacija međunarodne zajednice.

- Dalo je niz loših rezultata, odbacujemo pritiske na naše kadrove na nivou BiH i razumijemo motive koji su doveli do toga da predsjednik VSTV-a podnese ostavku. Ovaj pravosudni sistem se ne zasniva na Ustavu. Nismo spremni na "antitegeltija zakone" koje nude razni mešetari po Sarajevu. SNSD će to odbaciti - istakao je Dodik te dodao da su spremni na razgovore o reformi pravosuđa.

Govoreći o ostavci Milana Tegeltije u VSTV-u , Dodik je istakao da su strane ambasade i PIC (Vijeće za provedbu mira) pravosuđe napravili "zavisnim od njih".

- U hajku koju čini obavještajna služba i muslimanske snage, uključile su se i strane ambasade. Takvo pravosuđe nije potrebno ni nama ni ovom narodu. SDA je prije godinu dana govorila o tome kako je pravosuđe izmaklo iz kontrole SDA i da to treba da bude vraćeno. Strane ambasade su u funkciji SDA i vraćanju njihovog utjecaja u pravosuđe. Vidjet ćemo da li će biti efikasni u tome - rekao je Dodik.

Rekao je da je Tegeltija dobro obavljao svoj posao i da nije zalužio hajku.

- Koliko znam on ima svoje mjesto ovdje u sudu (Osnovnom sudu u Banjoj Luci opa.a) a o izvršnim funkcijama ćemo odlučiti. Na dnevnom redu u ovom trenutku nije nikakva rekonstrukcija Vlade. U ovom trenutku niko od ministra nije u pitanju. Tegeltija ostaje jedan od važnih ljudi koji može da bude od koristi, a da li će se naši politički motivi i njegovi jednog dana usaglastii, to ćemo da vidimo - rekao je Dodik komentarišući informacije o mogućnosti da Tegeltija dođe na poziciju ministra pravde RS-a.

Izvještaji visokog predstavnika

Dodik je rekao i da će predložiti da NSRS pokrene inicijativu da visoki predstavnik dostavi izvještaj o svom radu u pisanom obliku, a takve zahtjeve će uputiti i Skupštini Srbije i Saboru Hrvatske, kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma da i oni traže izvještaje o radu visokog predstavnika, kao i preko kadrova u Federaciji BiH, te na državnom nivou. Kritikovao je "intervencionizam" međunarodne zajednice u BiH.

- Ukoliko se ide na rušenje RS-a, ovaj prostor i ovaj narod nemaju nameru da ostanu u takvoj BiH - naveo je Dodik.

Govoreći o skupštinskoj većini u RS-u, Dodik je rekao da neće doći do promjene snaga.

- Imamo većinu. Ostaje SP, bez obzira na spekulacije, Ujedinjena Srpska, dio zastupnika DNS-a i SPS-a, te NDP, iako je otišao jedan od zastupnika. Kada se to sabere dođe se do broja blizu 50, a za skupštinsku većinu je potrebno 42 - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.