- U kontaksu sam sa Čovićem i u ponedjeljak imamo sastanak na nivou partija, kako bismo vidjeli na koji način ćemo se kretati  u budućnosti. Što se tiče nekih drugih, postoje neki kontakti, ali priznajem da sam malo politički lijen i uopšte ne razumijem situaciju u Federaciji BiH i ko je tamo s kim - dodao je Dodik navodeći da čeka da se u tom bh. entitetu uspostavi većina.

Uvjerava kako je spreman da radi sa svim ljudima na nivou BiH kako bi se utvrdila politika dodatnog jačanja suvereniteta BiH, time što bi se, kaže, "otpustio" visokog predstavnika, te "zbacile“ strane sudije iz Suda BiH.

- Ako te politike jačanja suverentiteta nema, na ta dva pitanja, ne vidim da je potrebno da branim suverenitet na nekom drugom pitanju - ustvrdio je on ponoviši da će u bh. organima raditi uime RS-a, ali ne želi da napravi nikakvu štetu Bošnjacima i Hrvatima, niti kantonima i Federaciji BiH.

Dodik je istakao da je RS spremna da se Vijeće ministara BiH uspostavi u najkraćem mogućem roku, te najavljuje da će predložiti brojne nove mjere i da će RS imati neke nove zahtjeve.

- Ako to ne bude funkcionisalo, imat ćemo paralizu organa vlasti, kao do sada. Ne bih želio da se desi, ali ni da se prema inicijativama koje dolaze iz RS odnose kao do sada - rekao je on.

Politika tog bh. entiteta bit će, kazao je, i da se dogovori nova azilanska politika, odnosno zaustavi davanje azila migrantima, koji koriste prostor BiH.

Dodik, koji je novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS-a, naglasio je da je protiv nekih najava stvaranja listi s ljudima iz Srbije, Hrvatske ili Crne Gore, kojima bi bilo zabranjeno da ulaze u BiH.

- To je politika destabilizacije i neuvažavanja partnerstva i regionalne saradnje - rekao je on.