- U Republici Srpskoj će se birati direktno svi koji odu u institucije BiH - rekao je Dodik nakon sastanka lidera političkih stranka koje čine vlast u Republici Srpskoj sa međunarodnim izaslanicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Kazao je i to kako se prvi put razgovaralo o Domu naroda PSBiH i načinu izbora njihovih predstavnika.

- NSRS ima pravo da izabere svoju delegaciju i RS mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali u RS-u je propisan način izbora i RS će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji - rekao je Dodik, piše N1.

Naglasio je kako će Republika Srpska "pokazati svoju demokratsku zrelost kada budu na jedan nediskriminatorni i transparentan način birali svoju delegaciju".

"Najpoštenije da NSRS izabere"

- Sadašnji način da pravimo neke liste pa da se umiješa politička korupcija koja se pokušava provesti?! Najpoštenije je da NSRS izabere - rekao je Dodik.

Izjavio je novinarima i da je ključno pitanje bilo izborni zakon i izborna reforma.

- Mi iz većinske koalicije u RS-u smo imali razgovor. Koliko razumijemo, razgovarat će i s predstavnicima opozicije iz RS-a. Oni su nam iznijeli svoju tehničku agendu koja ide za tim da obave razgovor ujutro s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva, a onda se sele u Neum kako bi pokušali da nastave razgovarati u vezi te reforme - rekao je Dodik.

Kazao je da u tim razgovorima pokušavaju da dobiju određena rješenja koja se referiraju na dvije stvari - Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH.

- Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmjene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se osiguralo da se donese taj novi izborni zakon. I to ne može, naravno, bez nas. Mi smo zainteresirani za rješenja vezana za Dom naroda u Federaciji, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. U tom pogledu, gledat ćemo na koji način će biti predloženo to rješenje - naveo je Dodik.

Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva

Želimo, dodao je on, da vidimo i omogućimo da Srbi biraju delegaciju, "a da to ne bude neka kamuflaža kao što smo to do sada imali, i da ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da to bude od 17, deset, devet kako je to bilo doskora". Prvi put je sad delegacija popunjena, dodao je.

- Što se nas tiče, mi smo rekli nekoliko stvari. Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva i distribuirana kroz čitav politički sistem odlučivanja u BiH. Samo takva vrsta reforme može biti s naše strane podržana. Nikakvo nametanje rješenja od bilo koga. Ako bude nametnuto, mi smo protiv, nećemo ga prihvatati, odbacit ćemo ga - kazao je Dodik.

Smatra također da treba omogućiti da u izborima učestvuju svi.   

- Mislim da rješenje koje se u posljednje vrijeme distribuira, a ono se odnosi na to da se u Federaciji BiH bira predstavnik hrvatskog naroda i ostalih, bošnjačkog naroda i ostalih, a u RS-u predstavnik srpskog naroda i ostalih, tako da su svi uključeni. Možda je to malo goropadna formulacija, ali omogućava da svi koji imaju pravo glasa mogu da budu kandidovani i budu birani. To je suština. Ako idu ka tom rješenju, mi ćemo to rješenje podržati. Konstitutivnost naroda mora biti zadržana, vidljiva pozicija kroz politički sistem. Nema nametanja - istaknuo je lider SNSD-a, piše Fena.

Dodik kaže da je njihova namjera da razgovaraju sa svim akterima u BiH.