open-navfaktor-logo
search
Šefik Džaferović
Dodik ne može mijenjati opredjeljenje države, zakoni se moraju poštovati i tačka
Ne može Narodna skupština RS diktirati hoće li postojati Ured visokog predstavnika ili neće, kazao Džaferović gostijući u porogramu Al Jazeere 
11.11.2019. u 19:32
get url
text

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev SNSD-a Milorada Dodika i ostalih stranaka vladajuće većine.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka koju su predlagači nazvali "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS-a". Za opoziciju, ta informacija je obračun SNSD-a sa njima.

Gostujući u vijestima Al Jazeere, Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da je današnja sjednica NSRS bespotrebna i da dodatno opterećuje političku klimu unutar BiH. 

- Na ovakav način se ne rješavaju ova pitanja. Ne može Narodna skupština RS diktirati hoće li postojati Ured visokog predstavnika ili neće, ne može da kaže "Ove nadležnosti ćemo vratiti, ove nećemo", ne može da kaže "Propisat ćemo krivično djelo za zastupnike koji se biraju na teritorije Republike Srpske za Državni parlament ako ne budu slijedili politiku NSRS"... - kazao je Džaferović. 

Podcrtao je da niko, pa ni Milorad Dodik, bez obzira koliko mislio da je jak i moćan, ne može unilaterarnim akcijama mijenjati vanjskopolitičko opredjeljenje države. 

Niko. Zakoni se moraju poštovati. To je tako, i tačka - rekao je Džaferović.

Kompletan razgovor pogledajte u nastavku: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.