VEZANI TEKST - Najavljuje li Dodik svoj odlazak: Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom

- Ustavni sud BiH oduzima poljoprivredno zemljište, šume RS-u... Kasnije će pokušati uzeti nam i vode. U Ustavnom sudu BiH stranci i Bošnjaci čine većinu. Ili će se ovo riješiti ili će RS sama poduzeti korake. Podržavam inicijativu Otvoreni Balkan i nadam se da će na taj način razmišljati i neki ljudi u Sarajevu. Također, podržavamo produženje mandata EUFOR-a u BiH. 

Ustav ne prepoznaje ovlasti BiH nad odbranom. Razgovarat ću s prijateljima iz inostranstva. Dobili smo visokog predstavnika kojeg nije imenovalo Vijeće sigurnosti. Nisam spreman za RS žrtvovati mir, ali sam spreman da se žrtvujem. Prije nekoliko dana šest sudija Bošnjaka je smijenilo glavnu državnu tužiteljicu, bez glasova Srba i Hrvata - kazao je Dodik.

Govorio je i o sankcijama.

- Imam neke američke sankcije, kažu da ne smijem razgovarati sa službenicima Vlade SAD-a. A imao sam brojne razgovore s Amerikancima u posljednje vrijeme. Amerikanci su 1999. tražili da se SDS proglasi terorističkom organizacijom, ja nisam pristao na to - izjavio je Dodik.

Vučić je rekao da su imali "opsežne pripreme" za sastanak s Dodikom. Istakao je kako su na stolu bile i ekonomske teme.

VEZANI TEKST - Dodik: Sukoba nema i neće ih biti, legitimna je akcija RS-a da vrati svoje nadležnosti

- Razgovarali smo o izgradnji autoputeva, s naglaskom na Beograd - Sarajevo. Zamolio sam Dodika da razgovara s kolegama u Sarajevu da se ubrza taj proces. Jednostavno, nemamo normalan put između Srbije i BiH. Također, pred nama su izazovi kada je u pitanju nabavka energeneta. Namjera nam je izgradimo gasovod do Banje Luke. Ubrzavamo priprema za izgradnju aerodroma u Trebinju - rekao je Vučić.

Kada su u pitanju političke teme, Vučić je kazao:

- Dodik je večeras kazao da ne postoji nikakav hir RS-a da pravi probleme. To je važna poruka, kao što je i naglasio da je spreman da razgovora ukoliko šume i poljoprivredno zemljište ostanu pod nadležnošću RS-a. Razgovarali smo i o vojsci RS-a.

Prenio sam mu poruke iz međunarodne zajednice. RS nije izvor problema. Očekujem nastavak razgovora. Srbija će biti protiv sankcija RS-u. Molimo sve aktere da razgovaramo.

Sankcije neće donijeti ništa dobro nikome. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku o sankcijama. Neće biti nikakve blokade na Drini dok sam ja predsjednik.

Što se tiče odnosa sa Bošnjacima, Vučić je naglasio da treba razgovarati.

- Rekao sam Dodiku da je veoma važno, bez obzira što dođe hiljadu pogrda iz Sarajeva, da razgovaramo sa Bošnjacima. Da se ostavimo snova u kojima jedni pobjeđuju nad drugima - poručio je Vučić.