open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Banja Luke
Dodik nastavlja prijetiti: Schmidtove mjere nećemo provoditi, neka znaju, ono što smo naumili...
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je, reagirajući na posljednje odluke Ustavnog suda BiH izjavio kako će, po pitanju odluka NSRS-a uraditi sve što su i naumili. Državnim zastupnicima jučer je i zvanično saopćena odluka Suda. 
28.06.2022. u 14:08
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnicima i zvanično saopćeno da je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe o prijenosu nadležnosti usvojene u NSRS

Ustavni sud BiH je ukinuo odredbe koje se odnose na prijenos nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.Državni zastupnici SDA, DF-a SBB-a, A-SDA , SDBiH i NiP-a su tražili od NSRS-a da van snage stave zaključke koji se tiču direktnog zadiranja u ustavne nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a odnose se između ostalih na Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i VSTVBiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u decembru 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prijenosu nadležnosti sa zaključcima, a usvojena je i Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

- Jeste sigurni da je to Ustavni sud sve ukinuo? Bosna je svaštarska zemlja, u njoj se svašta dešava. Suština toga što Bosni ne daju kandidatski status jeste to, kad joj ga daju, onda više nema sudija Ustavnog suda i visokog predstavnika. Chris Schmidt koji pokušava da donese neke mjere, ni jednu mu neće provoditi Republika Srpska - poručio je danas Dodik. 

Dodao je da će se provoditi sve ono što bude usvojeno.

- Neka sigurno znaju, ono što smo naumili, to ćemo i uraditi. To što mi nekad taktički smatramo da zbog sukoba u Rusiji, između zapada i Rusije, zapad je pobjesnio u nastojanju da se obračuna sa svima koji su neposlušni. Pa mi odgodimo to na mjesec, dva, ali to ne daje opravdanje nikome, pogotovo ne opoziciji da od toga pravi galamu. Ukoliko nastavimo, a vjerujem da hoćemo, to će biti provedeno, pažljivo birajući vrijeme u kojemu ćemo neke stvari dovesti - izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.