open-navfaktor-logo
search
O Ustavnom sudu BiH
Dodik nakon sinoćnje odluke NSRS-a: Karadžić je bolji čovjek od Bećirovića, pitajte Kneževića hoće li se povući
Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je danas da treba pitati sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka Kneževića da li će se povući iz Ustavnog suda BiH, a nakon što je sinoć Narodna skupština RS-a usvojila zaključak kojim ga poziva da podnese ostavku.
27.04.2023. u 14:59
get url
text

- Pitajte njega. NSRS ga je izabrao i on je taj koji može da donese odluku koju je donio. Ustavni sud je inkvizicijski sud za Srbe. Kada se vrati u okvire Ustavnog suda, tada će biti predstavnici Srba, ali ova vrsta podmetanja… Da mi dajemo legitimitet, to više neće gledati, 30 godina poslije neće to gledati – rekao je Dodik.

Odgovarajući na reakcije koje su uslijedile nakon sinoćnje sjednice NSRS-a, posebno izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Dodik je kazao da je "Radovan Karadžić daleko bolji čovjek nego Bećirović".

VEZANI TEKST - Bećirović o zaključku NSRS-a: Opasni pokušaj kopiranja metoda koje je 1992. godine primijenio zločinac Karadžić

Bećirović je naime, komentarišući usvojeni zaključak NSRS-a, u kojem se pozivaju sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke na mjesto sudije Ustavnog suda BiH, istakao, između ostalog, da to predstavlja nesagledivo opasni pokušaj kopiranja antiustavnih metoda koje je 1992. godine primijenio pravosnažno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

- To mogu da kažem. NSRS je zakonodavni organ i ima pravo da donosi odluke. On bira sudije i eto smatra da sudije tamo ne treba da budu, šta je problem? Bećirović me ne zanima. On sigurno nije taj koji može biti naš sagovornik – rekao je Dodik i još jednom podvukao da se "o pitanju državne imovine nikada neće odlučivati na nivou BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.