Delegati u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH biće Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković, svi iz SNSD, i Želimir Nešković iz SDS-a.

Dodik je kazao da će oni raditi na zaštiti interesa RS-a i pokazati patriotski izraz.

Poručio je da je oskrnavljeno ustavno pravo da NSRS bira delegaciju iz RS u Domu naroda.

- CIK ne bi trebalo da ima ništa s tim. To je autentično pravo NSRS-a, time ćemo se baviti kada dođe vrijeme za izborne reforme. Oni su to uzurpirali. Oni mogu da provode izbore samo za zastupnike i članove Predsjedništva na nivou BiH. Vratićemo izvornu nadležnost NSRS-a da kao nekada, kada dođe do izbora za Dom naroda, to se radi javnim glasanjem,  a ne ovako mistifikacije koje su unijele dodatno nepovjerenje – rekao je Dodik.

Rekao je da se posljednjih sedmica stvorila iracionalna i neprimjerena borba oko toga ko će imati koliko delegata.

- Koaliciona podrška je bila besprijekorna, i nekih drugih koji su smatrali da treba da budu dio ovoga. Ovo je završeno, četiri su izabrana i jedan iz SDS-a – dodao je.

VEZANI TEKST - Dodik ima četiri delegata u Domu naroda PSBiH, presudili glasovi za Vojina Mijatovića i nevažeći listić PDP-a

Istakao je da će se "shodno pitanjima koji budu na dnevnom redu, formirati dvotrećinska većina u NSRS".

Upitan kako će se SNSD-ovi delegati ponašati u naredne četiri godine, rekao je da će biti konstruktivni, a da će tamo gdje postoji destrukcija, "upotrijebiti svoja prava".

- Ako neko zaustavi projekte u RS-u, deset godina zaustavljate priču o gasovodu, šta očekujete. Ova četiri delegata su garancija da RS mirno može da čeka četiri godine i niko ništa neće moći da joj nametne – dodao je.