open-navfaktor-logo
search
Za entitet RS
Dodik najavio oštrije mjere: Učiniti sve da se izbjegne italijanski scenarij
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Milorad Dodik najavio je usvajanje rigoroznijih mjera u tom bh. entitetu s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te da bi se od danas moglo zabraniti okupljanje više od dvije-tri osobe na javnom mjestu.
24.03.2020. u 13:41
get url
text

- Jedan broj neodgovornih osoba je danas najopasniji. Ne pozivam na bilo kakav linč, već na odgovornost - rekao je Dodik i pozvao na apsolutno poštivanje mjera nadležnih u slučaju pandemije koronavirusom.

Kazao je da ovo ozbiljna situacija, ali da nema mjesta za paniku, ali ima mjesta za zabrinutost i da se ona pretvori u odgovornost svakog pojedinca u RS-u.

Dodao je da nadležni čine sve da se izbjegne italijanski scenarij te podsjetio na sve do sada preduzete mjere za spečavanje širenja virusa u RS-u.

- Ljudi šire virus i neophodno je što manje kontakata, a više boravka u kući pomaže više nego ko zna koliko nabavljenih respiratora - rekao je Dodik i naveo da se mora voditi računa o ranjivim kategorijama, starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, rekao je da očekuje da se nastavi normalna snabdjevenost namirnicama i medicinskim sredstvima za građane Semberije, ali i cijelog RS-a.

Bit će razmotrena mogućnost da se omogući penzionerima dva dana u sedmici, da u ranim jutarnjim satima, izađu iz stanova i obave kupovinu i ostale obaveze.

Privrednici iz Bijeljine su prikupili 500.000 KM za nabavku medicinskih sredstava i opreme, a Dodik je najavio i pomoć tom gradu u respiratorima.

Na području Grada Bijeljina tri osobe imaju COVID-19, nalaze se u kućnom karantinu i dobrog su zdravstvenog stanja.

U kućnom karantinu se nalazi još osam osoba, od kojih su pet novih, tri iz Bijeljine i dvije iz Zvornika. Riječ je o dvije trudnice, koje su se obratile na ginekološki pregled, ali zbog prevencije, infektolog je procijenio da je hodogram nepouzdan i nepotpun, te su vraćene u Zvornik u kućni karantin s članovima njihove porodice.

Isti postupak je urađen i za tri osobe u Bijeljini koje su imale kontakt s trudnicama.

Pod nadzorom se, na području Grada Bijeljina nalazi 1.139 osoba.

Dodik je prethodno, tokom boravka u Brčko distriktu, a nakon posjete kompaniji Bimal i obilaska pogona za proizvodnju jestivog ulja i šećera, rekao da neće biti problema u BiH u snabdijevanju šećerom i uljem, kao ni brašnom i solju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.