open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Dodik najavio legaliziranje svoje paraobavještajne agencije: "OSA-u treba ukinuti"
Osnivanje i postojanje OSA-e BiH nije, suprotno Dodikovoj izjavi, posljedica nikakvog "sporazuma", već Zakona o OSA-i BiH, koji je usvojen 22. marta 2004. godine
04.09.2018. u 16:46
get url
text

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik poručio je da Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH treba ukinuti jer, kako je kazao, ne služi ničemu osim za nanošenje štete srpskom narodu i njegovom rukovodstvu u entitetu RS i Srbiji.

- Poslije ovoga što vidimo, da oni na glavne tačke svog rada, nerada ili nedjela postavljaju mene, Vučića, rukovodstvo RS-a i srpski narod, da je to njima glavni problem, zašto da mi to plaćamo - izjavio je Dodik.

Najavio je da će, ukoliko bude izabran u Predsjedništvo, pitanje rada OSA-e staviti na dnevni red, a ukoliko se to ne riješi, entitet RS će, tvrdi, "izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije i formirati svoju posebnu agenciju".

Osnivanje i postojanje OSA-e BiH nije, suprotno Dodikovoj izjavi, posljedica nikakvog "sporazuma", već Zakona o OSA-i BiH, koji je usvojen 22. marta 2004. godine. U usvajanju tog Zakona, kojim je osnovana OSABiH, učestvovale su i Dodikove stranačke kolege Nikola Špirić, Dušanka Majkić i Milorad Živković.

Procedure izmjene zakona ili njihovog stavljanja van snage jasno su propisane Poslovnikom te bi svaki pokušaj izmjene Zakona o OSA-i BiH van predviđenih okvira predstavljalo grubo kršenje Ustava i zakona BiH.

- Na teritoriji BiH ne mogu se osnivati niti djelovati nikakave druge civilne obavještajno-sigurnosne strukture – navodi se u članu 2. Zakona o OSA-i BiH, što je jasna zakonska prepreka za mogućnost osnivanja Dodikove "posebne agencije".

Uprkos tome, Dodik je već prekršio Zakon o OSA-i BiH i to formiranjem paraobavještajne službe, ustrojene u okviru Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a, koja se bavi, između ostalog, i obavještajnim radom. O postojanju te službe svjedoče i izjave opozicije u entitetu RS, na čijem je diskreditiranju angažirana ta paraobavještajna služba.

S obzirom na evidentan utjecaj na pravosudni sistem BiH, OSABiH je postala jedina institucija u obavještajno-policijsko-pravosudnom aparatu nad kojom Dodik nema direktnu ili indirektnu kontrolu, što je uzrok brojnih napada u posljednjim godinama. Jedan od tih napada se odnosio i na navodno prisluškivanje srbijanskih zvaničnika, o kojem Dodik ponovo govori, što je rezultiralo medijskom aferom "Ušće". Naknadnom istragom je utvrđeno da prisluškivanja nije bilo, a da je cijela priča kreirana u SNSD-ovoj političkoj kuhinji, uz svesrdnu podršku HDZ-a BiH i SBB-a.

Kasnije je SNSD-ov državni zastupnik i predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e Nikola Špirić falsificirao službeni akt Komisije, što je rezultiralo njegovom smjenom, a zatim i opstrukcijama u radu Komisije. Te opstrukcije u režiji SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a poslužile su za medijske atake na OSA-u, odnosno tvrdnjama kako ta Agencija nema adekvatan civilni nadzor, što je zapravo direktna posljedica aktivnosti zvaničnika navedenih stranaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.