VEZANI TEKST- Dodik najavio: Iz Rusije stižu tri helikoptera za MUP Republike Srpske

Ahatović pita lidera SNSD-a Milorada Dodika zar "migrantska kriza zbog koje se se državnom nivu fakturiše nesposobnost nošenja sa ovim problemom, nije razlog za jačanje državnih sigurnosnih institucija?".

- Prema ovoj logici ona je izgovor za kapacitiranje paralelnih struktura sigurnosti u BiH preko prekomjernog opremanja i naoružavanja MUP-a RS-a. Ovo nije prvi put da upozoravam javno na ove devijantne intencije političkog rukovodstva u Banjoj Luci koje idu u pravcu organizacije, obuke, naoružavanja i doktrine upotrebe poluvojnih policijskih snaga na bazi ruskog, odnosno srbijanskog šablona upotrebe sličnih poluvojnih policijskih snaga poput Žandarmerije.

Bilo bi svrsishodno da vlasti u entitetu RS jasno kažu za koju svrhu se nabavlja ova oprema, a isti proces kod nabavke slične ili iste opreme kod Granične policije i Oružanih snaga se koči - navodi sagovornik Faktora.  

Nažalost, upozorava Ahatović, ukoliko se državni nivo i dalje bude držao u blokadi u pogledu nabavke savremenih borbenih sredstava u skladu sa ranijim odlukama i donesenim dokumentima na najvišem nivou, Federacija će trebati ubrzo ozbiljno razmotriti nabavku adekvatne opreme i donirati ih državnim organima sigurnosti i Oružanim snage BiH, te nabavku adekvatne opreme za vlastite policijske strukture.  

- Sve drugo značilo bi svjesno podrivanje borbene spremnosti i sposobnosti svih policijskih sigurnosnih i vojnih kapaciteta u BiH, što vjerujem nikome nije u cilju - zaključuje on.