open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dodik na RTRS-u: Srbi su imali dva antifašistička pokreta, partizane i četnike
Milorad Dodik gostujući u emisiji "Aktuelno" na RTRS-u govorio je o prošlosti i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.
25.06.2020. u 22:33
get url
text
Milorad Dodik

Ponudio je i svoje viđenje Drugog svjetskog rata u kojoj je "četnike" nazvao "antifašističkim pokretom".

- Stradali su naravno, i Bošnjaci, koji nisu ni postajali kao narod, pa Hrvati, koji su dominantno bili uz NDH - izjavio je Dodik.

Istakao je da je stradanje bio plan Hitlera i politike fašizma.

- Nijemci su osjećali nepravdu poslije Prvog svjetskog rata, i imali su plan da dominiraju svijetom. Da su oni neka nadrasa, a potpuno počinjeni da im budu Jevreji, Sloveni, Romi, i da se ti narodi potpuno istrijebe. Nisu Srbi ili Rusi napali Berlin, već su oni došli ovdje. Bili su pred Moskvom, a za tu slobodu dali su 27 miliona Rusa. I mi smo platili ogromnu cijenu, 1,2 miliona Srba dalo je život za slobodu - rekao je Milorad Dodik.

On je naglasio da su Srbi imali dva antifašistička pokreta, partizanski i četnički, i to se vrlo jasno vidjelo i u Moskvi.

- Sve ovo vrijeme od Drugog svjetskog rata do danas imali smo podvalu, o žrtvama fašizma, a pogledajte: u Jasenovcu pobijeno 500.000 Srba, u Jadovnu 41.000, u Garavicama kod Bihaća 12.000, u Šušnjaru 6.000, u Brodu na Drini 6.000, pa Prebilovci... Pitam ja sve, čije su to žrtve? Moramo znati cijeniti slobodu koju su izborili naši preci. To smo vidjeli i u neformalnim razgovorima sa Putinom, i ostalim čelnicima - naglasio je Dodik.

Okršaj partizana i četnika, koje su za Dodika pobjedničke snage Drugog svjetskog rata, došao je na kraju rata, tvrdi Dodik, a suđenje Draži Mahailoviću nakon rata.

- To je bio ideološki obračun u okviru Jugosalvije, a ne što je bio neki vojni obračun u tom pogledu - rekao je Dodik.

Kada je u pitanju dnevna politika Dodik je rekao da su Lokalni izbori i dalje upitni, kao što je, kako je rekao, upitna i Centralna izborna komisija koja nije "izabrana kako treba".

- Meni ne godi da ambasadorka OSCE-a uporno izlazi u javnost i o tome govori. Ona nije zadužena za to niti je ko pita o legitimnosti. Rusija ne dijeli to mišljenje, a ona treba da predstavlja mišljenje svih zemalja. Intervencionizam ugrađen u strane diplomate je uvijek na našu štetu - rekao je Dodik.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.