VEZANI TEKST - Entitet Republika Srpska prisiljena na najveće zaduženje u historiji na Banjalučkoj berzi

Podsjetimo, Vlada RS-a kreće u jednu od najvećih emisija obveznica na domaćem tržištu papira od vrijednosti kojom planira da se zaduži za nešto više od 200 miliona KM. 

- Ministrica finansija RS-a Zora Vidović u više navrata kazala je kako imaju osiguran novac za vraćanje duga koji iznosi 330 miliona KM uz kamate od šest posto na godišnjem nivou i koji se mora isplatiti do kraja juna. Međutim, ovaj potez znači da nemaju kompletan iznos.

Izlazak RS-a na međunarodnu finansijsku scenu i prodaja obveznica prvo na Bečkoj, pa onda i Londonskoj berzi jeste dobar potez, ali koji mnogo obavezuje. Iskreno, nisam očekivao da će se vlast RS-a tako neodgovorno ponašati prema obaveza koje se, jednostavno, ne mogu izbjeći - smatra Pavlović. 

VEZANI TEKST - U jednom danu na naplatu stiže 320 miliona KM duga, Vlada RS-a uvjerava da će isplatiti u roku

U slučaju da RS ne vrati pomenuti dug, ovaj entitet bio bi suočen s dvije dalekosežne negativne posljedice.

- Govorim hipotetički. Ako se ne vrati dug, RS će u potpunosti izgubiti kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu. Drugo, kod zaduživanja na Bečkoj berzi postoji dokument koji se zove "prospekt" gdje je jedan od elemenata garancije koju nudi izdavalac obveznica i pravo da, ukoliko dug ne bude servisiran, taj neko ko je vlasnik obveznica može doći i preuzeti preduzeće čiji je vlasnik RS-a više od 51 posto - istakao je Pavlović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prošle sedmice posjetio je Rusiju i Azerbejdžan, premijer Radovan Višković prije toga bio je u Kini, ovih dana pohodio je Italiju... Znači li to da čelnici RS-a traže novac po svijetu?

VEZANI TEKST - Dodik uzima kredit od Mađarske od 110 miliona eura kako bi pokrio rupe u budžetu RS-a

- Ne želim špekulisati šta je sve bio predmet tih posjeta. No, ono što jeste činjenica, najavljivani kreditni aranžmani s Rusijom u proteklih desetak godina nikada nisu realizovani - podsjetio je Pavlović.

Državni zastupnik Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka) u izjavi za Faktor ističe kako je ovo posljedica višegodišnjeg zaduživanja bez razmišljanja kako vratiti dug.

- Novac je ispario, nije iskorišten u novu vrijednost i šta sada? Vjerovatno će se posegnuti za novim zaduživanjima, uvijek postoje finansijske institucije koje to omogućavaju po izuzetno nepovoljnjim uvjetima. Možda Vlada RS-a tako kupi vrijeme. Međutim, ostavit će velike probleme za buduću vlast i nove generacije - kazao je Bosić.