Dodik je to izjavio novinarima u Mostaru gdje se danas sastao sa predstavnicima koordinacije srpskog naroda, koja će na lokalnim izborima u ovom gradu u decembru nastupiti sa jedinstvenom listom, po uzoru na opće izbore 2018. godine.

Tim povodom, nedavno je Dodik, u svojstvu lidera SNSD-a, parafirao sporazum sa predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mirkom Šarovićem. Sastanku su, osim predstavnika mostarskih ogranaka SNSD-a i SDS-a, prisustvovali i predstavnici Izbornog štaba liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" te Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Mostaru.

Dodik je obećao svaki vid pomoći Srbima na lokalnim izborima 20. decembra. Na sastanku je također usaglašena jedinstvena lista, čiji će nosilac biti doktor Velibor Milivojević. Srbi koji su do 1991. godine živjeli u Mostaru, a danas su na drugim adresama, pozvani su da ostvare svoje biračko pravo.

- Hvala svima na jedinstvu i podršci koju smo dobili, između ostalog, hvala i predsjedniku Dodiku. Samo ujedinjeni možemo ostvariti naš cilj. Ovo je šansa koju ćemo iskoristiti za bolji život naše zajednice u Mostaru - rekao je Velibor Milivojević.

Dodik je u obraćanju medijima podsjetio da je u Mostaru do 1992. godine živjelo više od 20 hiljada Srba, te da ih danas ima oko četiri hiljade. Kazao je i da je "srpska zajednica u gradu snažno devastirana".

- Srbima je danas posebno važno da imaju legitimne predstavnike u gradskoj vlasti. Dosad smo bili uskraćeni za mnogo toga, a odsad želimo biti ravnopravni sa ostalim narodima. Jedini način da se izborimo jeste da se okupimo oko liste koju će predvoditi doktor Milivojević - rekao je Dodik.

Dodao je i da pouzdano zna da će na listama drugih političkih stranaka biti srpskih kandidata, kazavši kako "oni ovdje ne mogu legitimno predstavljati Srbe", jer, kako je ustvrdio, stanje u gradu je takvo da su polarizirani odnosi između triju naroda.

- Srbi su dosad bili moneta za potkusurivanje. Marginalizirali su ih Hrvati i Bošnjaci. Odsad želimo biti dio vlasti u gradu - kazao je Dodik.