open-navfaktor-logo
search
Vrijeđao Vukanovića
Dodik izgubio živce: Ti si šizofrenik, jedna obična luda, plaćao sam ti liječenje...
Dodik se posvađao i sa predsjedavajućim Nedeljkom Ćubrilovićem, optuživši ga da je dozvolio da se od Narodne skupštine napravi sprdnja
23.12.2019. u 23:31
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo se obratio na sjednici Narodne skupštine RS-a, osvrnuvši se na istup zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojše Vukanovića, kojeg je nazvao "šizofrenikom".

- Ti si jedna obična luda. Pomagao sam mu da se ide liječiti. Išao se liječiti, čovječe. On sigurno ne bi dobio ljekarsko uvjerenje – kazao je Dodik.

Dodao je da je dokument kojeg je dostavio Narodnoj skupštini validan dokument, a ne, kako su ga optuživali, podvaljen i lažan.

- On ima probleme. Donijet ću vam sve podatke, da se vidi. Jesam li ti plaćao da se ideš liječiti? Nije mi ni krivo ni žao što sam to uradio, jer sam smatrao da trebam pomoći – izjavio je Dodik obraćajući se Vukanoviću, koji je, uz Darka Babalja, jedini zastupnik opozicije koji je ostao na sjednici.

Tvrdnje da je Program reformi, barem ona verzija koja je dostavljena Narodnoj skupštini, lažan je, smatra Dodik, netačna. Ništa, dodaje, nije različito u originalnoj verziji u odnosu na onu koja je dostavljena Narodnoj skupštini,

- Mogu da shvatim da neko iznosi svoj politčki stav. Nemoj da vrijeđaš moju porodicu i da lažeš na moje ime – upozorio je Dodik Vukanovića, kazavši da "nema čovjeka koji je više ispitivan od njega".

Postoji, dodaje, vrijeme kad se može trpiti i vrijeme kad se ne može.

- Ovo je idiot, Ovo je kreten koji zamajava cijelu javnost. To je jedna budala najobičnija. Idi se liječi, čovječe. Konju jedan – kazao je Dodik Vukanoviću.

Dodik se posvađao i sa predsjedavajućim Nedeljkom Ćubrilovićem, optuživši ga da je dozvolio da se od Narodne skupštine napravi sprdnja.

- Ništa nije prevara. Dokument koji je ovdje dostavljen predstavlja kontinuitet odnosa prema NATO savezu. Došli smo u poziciju da moramo ponovo odlučivati o svemu tome, a to podrazumijeva mehanizme koje mi imamo – poručio je Dodik.

Za SDS je rekao da su "skupina neartikulisanih ljudi", a za Vukanovića je kazao da je podmićivao ljude da lažno svjedoče.

- Odakle ti novac da platiš 50.000 KM za klevetu? Ja, za razliku od tebe, nikada nisam bio čovjek koji nije imao. Ko je tukao ovdje koga? Zar je pristojno da neko priđe za govornicu? Mogu da razumijem da neko nekoga ne trpi, ali ovdje većina odlučuje. Prošlo je vrijeme galama – zaključio je Dodik.

Kazao je član Predsjedništva BiH da je njegov kolega Željko Komšić danas, "kada je čuo za održavanje Narodne skupštine RS-a", jutros poslao svog šefa Kabineta da odnese dokument kako bi izazvao konfuziju.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Ramić je podsjetio da se današnja rasprava vodi na bazi neautoriziranog prijevoda Programa reformi BiH.

- Danas smo u situaciji da se daju potrebna objašnjenja o dokumentu koji se tiče vojne neutralnosti entiteta RS, a Ustavni sud RS-a je taj dokument označio kao pravno neobavezujući već samo politički stav – kazao je Ramić.

Govoreći o Programu reformi BiH, ističe da Srbija više sarađuje sa NATO-om u odnosu na BiH jer, kako je kazao, neki ovdje žele biti malo veći katolici od pape. Podsjetio je na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da niko nikome neće ništa nametati.

- Smatram da je ovaj dogovor i Program reformi u mogućnosti da zemlju pokrene naprijed, a to je najvažnije u ovom trenutku – ocijenio je Ramić.

Ramić smatra da se u predloženim zaključcima otišlo daleko od prvobitngo zaključka, te da su oni u koliziji u odnosu na Program reformi, s obzirom da entiteti nisu nadležni za vođenje vanjske politike i odbrane.

- Ovaj dokument će poslužiti svrsi. On je definirao neke odnose, nadležnosti i omogućit će nam svima da se dalje krenemo ka političkoj stabilnosti. čestitam svima onima koji su smogli hrabrosti i snage da dođu do jednog ovakvog kompromisnog rješenja – zaključio je Ramić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.