open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Dodik Ivancovu prenio da RS ostaje pri svom stavu
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizovao je radnu večeru za ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.
13.02.2020. u 19:56
get url
text

Dodik je Ivancova tokom večere upoznao o stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu RS-a, saznaje Srna.

Prenio je Ivancovu zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika RS-a, te da RS ostaje pri stavu da njeni predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Dodik je naglasio da će ovaj zaključak biti potvrđen na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS-a u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Radna večera sa ambasadorom Rusije upriličena je u sjedištu RS-a u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte koji je održan u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH.

Prema saznanjima Srne, Dodik je upoznao i ambasadore SAD-a, Velike Britanije, Francuske, NJemačke i Italije o stavovima zvaničnika RS-a nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Dodik je nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte u Sarajevu odbio davati izjave za medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.