open-navfaktor-logo
search
Sve "objasnio"
Dodik isplanirao šta će reći u Briselu, rezolucija u Kongresu SAD-a ga posebno pogodila
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će sutra u Briselu reći da je "intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti".
08.10.2020. u 22:13
get url
text

- To ću reći svima sa kojima budem razgovarao. BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribjeći nekom nametanju - rekao je Dodik večeras za ATV.

On je istakao da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, plaćeni bošnjački lobista. Dodik vjeruje da je to poznato?!

- Šta rezolucija znači za mene? Mogu ih donositi koliko hoće. Ovdje nije bila agresija kao što navode u rezoluciji. Po čemu smo mi agresori ovdje gdje smo rođeni? Agresije nije bilo i ponoviću da u Sarajevo idem zato što moram u ime Republike Srpske. Ovaj grad je potpuno muslimanski, kao i što je Banja Luka naša i dajte da prestanemo više stvarati iluziju - naglasio je Dodik.

VEZANI TEKST - Uzbuna u medijima i među političarima iz RS-a zbog Rezolucije u Kongresu SAD-a

Američki senatori Rob Portman i Sherrod Brown, te zastupnik Mike Turner, protekle sedmice predstavili su rezoluciju o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma u oba doma američkog kongresa.

U rezoluciji se spominje da su "etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao alat rata protiv muškaraca, žena i djece bosanskih muslimana", te da je to "kulminiralo genocidom u Srebrenici 1995. godine, kada je 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera zarobljeno i ubijeno. Upravo ovaj dio digao je na noge medije u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, kao i pojedine političare.

Dodik je ponovio ranije poznate stavove o Centralnoj izbornoj komisiji, ponovo je burno reagirao zbog odluke CIK-a da se njegovom koalicionom partneru Ujedinjenoj Srpskoj zabrani učešće na Lokalnim izborima. Za sve su krivi, uvjerava Dodik, SDA, Bakir Izetbegović, "obavještajne strukture", kao njegovi politički oponenti u entitetu RS - PDP i SDS.

Poznato je da Dodik i SNSD gaje vrlo bliske odnose sa francuskim i italijanskim ultra desničarima i islamofobima koji pokušavaju lobirati za njega. Sada uvjerava i kako se na "visokom nivou" u Briselu ima razumijevanja za njegovu politiku.

- Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na Zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu - uvjerava Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.