open-navfaktor-logo
search
Izvještaj Vijeću sigurnosti
Dodik: Inzko odgovara samo muslimanima i nikome drugom
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, javlja RTRS.
07.11.2020. u 16:53
get url
text

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Inzko "dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza".

- U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Vijeću sigurnosti i nekim drugim, te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik - rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

Komentarišući najavu Ambasade Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) postaviti pitanje opravdanosti daljeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome.

Dodik je naglasio da OHR nije uveo ni Vijeće sigurnosti, ni EU ni bilo ko drugi. "Umjesto da odgovara potpisnicima Aneksa 10, kako je to predviđeno, on je našao da samo odgovara muslimanima i nikom drugom", tvrdi je Dodik.

Dodik je napomenuo da Inzka više niko ozbiljno ne shvata, te da je pitanje da li vrijedi i komentarisati njegove stavove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.