Kazao je da u RS-u "ne mogu prihvatiti niti vjerovati Ustavnom sudu BiH koji donosi političke mjere".

Ustvrdio je da Ustavni sud "nema nikakvo ustavno uporište da bi mogao da odlučuje o imovini".

- Ustavni sud kaže da to pitanje treba da se uredi na nivou BiH, a to bi faktički značilo da imovinu koja bi pripala entitetima oni dobijaju ponovo, iznova od BiH. Međutim, to je pitanje davno riješeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je i potvrdio BiH kao zajednicu dva entiteta koji čine procentualno 45:51 posto teritorije. Tih 49 posto je neprikosnoveno imovina koja pripada Republici Srpskoj i ne može da bude predmet razmatranja Ustavnog suda, niti donošenja bilo kakavog zakona na nivou BiH. To je definitivno završena priča - naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da, "s obzirom na to da su u FBiH od početka nezadovoljni tom pričom, međunarodna zajednica preko raznih visokih predstavnika i sudija Ustavnog suda BiH, prije svega stranaca, sa dva domaća Bošnjaka, pokušava to pitanje da gura i aktuelizuje na silu".

- To pokazuje da kao mi sad treba da rješavamo ono što je već riješeno Dejtonom i da ćemo se odreći imovine navodno iz nekog političkog razloga ili straha od te odredbe da se odluke Ustvanog suda moraju poštovati ili izvršavati, a ako odbijemo onda ćemo imati krivični progon. Možete proganjati cijelu Republiku Srpsku, ali nećete dobiti imovinu Republike Srpske - poručio je Dodik, dodavši da sve ovo što se dešava u FBiH u vezi sa ovom temom više je povod da na vidjelo izađu neko unutrašnje nesuglasice sa kojima, kako je naglasio, on nema ništa osim da pojasni temu u vezi sa imovinom.

On je dodao da su unutrašnji odnosi u okviru "Osmorke" njihova stvar, te da se sada fabrikuju neke stvari koje pokušavaju da predstave kao glavne.

- Kakvi će odnosi biti među njima je njihova stvar, mi imamo dogovorene smjernice oko vlasti na nivou BiH i mislim da one nisu ugrožene, a prigovori koje oni imaju u vezi sa nepokretnom inovinom aposlutno ne stoje. Imovina nije ni predmet dogovora, niti smjernica i ne postoji nijedna riječ o tome, jer se nismo mogli ni dogovoriti oko toga, mada nismo ni pregovorali - rekao je Dodik.

On je rekao i da "Republika Srpska, u svakom slučaju, ostaje posvećena pitanju imovine" i smatra da je "to pitanje riješeno u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, odnosno odredbama koje govore da samo ono što je izričito dato Ustavom BiH kao pravo BiH pripada BiH, a sve ostalo je na prisilan način kako od visokih predstavnika, tako i Ustavnog suda, otimano Republici Srpskoj i stavljeno u kontekst vanustavnih rješenja, bez obzira što oni pokušavaju da se sakriju iza tih autoriteta kao što je Ustavni sud koji je, prije svega, politički inkvizicijski sud koji nikakve veze nema sa ustavnim pravom".