open-navfaktor-logo
search
Slave praznik
Dodik: Imamo Republiku Srpsku, ali naša država je i Srbija
Srbija i Republika Srpska danas obilježavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
15.09.2021. u 19:35
get url
text

Svečanosti na Savskom trgu u Beogradu prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri RS-a i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, te članovi vlada Srbije i bh. entiteta RS.

- Mi u Republici Srpskoj smo zagledani u Srbiju, i mi je volimo. Mi imamo svoju Republiku, ali naša država je i Srbija - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na centralnoj manifestaciji u Beogradu.

Kazao je kako su Srbi jedinstvo uvijek pokazivali u najtežim historijskim trenucima

- To je dalo karakter našem narodu, koji se razlikuje od drugih podanika, i od one daleke 1389. do 1914. godine. Prolazili smo golgote, ali nismo dali slobodu, koja nam je u genima, jer Srbin ne može da živi bez slobode. Mi nismo Bosanci, mi smo Srbi. Srbi pravoslavci, govorimo srpski, pišemo ćirilicu, slavimo slavu, i ništa me ne veže sa rječju Bosanac. Zato nam kažite jednostavno: Srbi – kazao je Dodik.

Dodik je kazao je da ne zna čime to Srbi izazivaju druge.

- Ne želimo druge da mijenjamo, ali svoje poštujemo. Neće biti više oluja. A startegija Srbije kaže da mora da štiti Srbe, ma gdje oni bili. I oni koji dolaze iza nas da ne pomisle da pozivamo na puške, topove, nije tačno. Mi imamo teritoriju, narod, zakonodavnu vlast i mi težimo da jednog dana budemo ravnopravni sa ostatkom slobodnog svijeta kao svoji na svome - naveo je Dodik.

Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".

Prethodno je sa Kalemegdana izvedena počasna artiljerijska paljba, te krenuo defile “ustanika”, kulturno-umjetničkih društava, pukovskih zastava i konjice.

Defilei su pristigli na Savski trg i pridružili se centralnoj svečanosti.

Srbija i Republika Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.