open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Dodik ima novi prijedlog: Bilo bi korisno da se obratimo direktno NATO-u, evo i zašto
Uvjetovanje formiranja vlasti ANP-om je, dodaje, ispostavljeno da se spriječi ulazak SNSD-a u državne institucije, a njegova stranka, tvrdi on, neće pregovarati o ANP-u, ili, kako on naziva taj dokument, "godišnjem nacionalnom programu za članstvo u NATO-u"
05.09.2019. u 15:08
get url
text

SNSD će sredinom septembra održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će, najavljuje predsjednik te stranke Milorad Dodik, utvrditi političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju u vezi sa neformiranjem vlasti te će tu platformu predložiti Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje i usvajanje.

- Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet – izjavio je Dodik za Srnu.

Danas je, podsjećamo, istekao rok predviđen Principima za formiranje vlasti u BiH, kojeg su 5. augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH. Govoreći o razlozima neformiranja, Dodik je ponovo upotrijebio pogrešan naziv dokumenta pa je Godišnji nacionalni program (ANP), čijem se usvajanju i slanju u sjedište NATO-a u Brisel njegova politička opcija protivi, nazvao "godišnjim nacionalnim programom za članstvo", čime u javnosti u entitetu RS nastoji taj dokument izjednačiti sa članstvom u ovoj vojnoj Alijansi.

Uvjetovanje formiranja vlasti ANP-om je, dodaje, ispostavljeno da se spriječi ulazak SNSD-a u državne institucije, a njegova stranka, tvrdi on, neće pregovarati o ANP-u, ili, kako on naziva taj dokument, "godišnjem nacionalnom programu za članstvo u NATO-u".

- Ako je suditi po izjavama i ostalih političara iz RS-a, pa i onih opozicionih, nema niko ko bi prešao preko Rezolucije o vojnoj neutralnosti. Ili, možda i ima? Čujem od nekih da bi razgovarali o nekom reduciranom Godišnjem programu. Želim da javnost u RS-u zna da nema reduciranog, malog ili velikog Programa, ima "godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u", i dokument koji ode u Brisel ima status "godišnjeg programa za članstvo u NATO-u" – izjavio je Dodik.

- Teza da je naš stav plod ruskog utjecaja bila je potrebna nekim političkim krugovima kako u Sarajevu, tako i u Republici Srpskoj za dodvoravanje vodećim zemljama članicama NATO-a, i vidimo je kao dio antiruske histerije koja je moderna posljednjih godina u svijetu - konstatovao je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Rusija, objašnjava Dodik, nema veze sa njegovim protivljenjem putu BiH ka NATO-u, a naša zemlja je, tvrdi, "sigurnija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje".

- I mi iz RS-a učinit ćemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja "godišnjeg nacionalnog programa za članstvo", jer time možda i nesvjesno sami destabilizuju političke prilike u BiH - ocijenio je Dodik, bez dodatnih pojašnjenja o načinu na koji NATO, kako je kazao, vrši pritisak na BiH.

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi razlozi za blokadu formiranja državnih institucija u BiH, dodavši da bi NATO mogao da odblokira sav proces ukidajući MAP za BiH.

- Posljednjih dana sa više adresa kako domaćih, tako i međunarodnih, čujem da je usvajanje "godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO-u" samo tehničko pitanje. Izvinite, ako je tehničko pitanje, zašto ga onda ne sklone da se ne bi mrcvarili bezuspješno o tehničkom pitanju – izjavio je Dodik.

VEZANI TEKSTŠta se krije iza stvaranja anti-NATO histerije u RS-u i koliko je ona opravdana?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.