open-navfaktor-logo
search
Sabor SPC
Dodik i Vučić na sastanku sa Irinejom: Pitanje Kosova neizvjesno
Veoma je korisno da se na ovom nivou vode razgovori i da se utvrdi zajednički stav. Bez zajedničkog stava ne može da se riješi nijedno važno državno pitanje, rekao je Dodik
13.05.2019. u 20:30
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Saboru Srpske pravoslavne crkve, gde je govorio o položaju srpskog naroda, ali i o Kosovu.

Sastanak je trajao oko dva i po sata, a prisustvovao je i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Poglavar SPC patrijarh Irinej rekao je novinarima posle sjednice Sabora, crkvene vlade, da su tokom razgovora najviše pažnje posvetili Kosovu i da su konstatovali da je stanje veoma teško i da je neizvesno kako će se naći rešenje za Kosovo.

- Naša želja je vezana za našu ljubav prema Kosovu. Borit ćemo se. Nećemo posustati u odbrani Kosova, nadamo se u Boga da ćemo nešto uspjeti, a koliko, ostaje da vidimo. Zavisi u svijetu od onih koji podržavaju nas i onu drugu stranu - rekao je patrijarh Irinej i dodao da je važno imati razumijevanje.

On je rekao da Sabor ne sumnja u dobre namjere predsjednika Vučića i da se on moli Bogu da Vučiću da snage i mudrosti da ulogu predsjednika države odigra na najbolji mogući način.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on govorio iskreno i otvoreno o onome što tišti srpski narod, da je Sabor obavijestio o svim pregovorima, a da su crkveni velikodostojnici njega obavijestili o svojim brigama i da je to sve što može da kaže, jer bi sve ostalo "bilo nefer".

- Govorio sam iskreno, upozoravajući da nekada nismo bili u punom saglasju s realnošću i da nas je to nekada jako skupo koštalo. Verujem u plodotvornost sastanka. Mislim da je Crkva važan društveni činilac. SPC je pomagala našem narodu, posebno tamo gde je ugrožen, posebno na Kosovu i Metohiji. Pred nama je težak period, ja sam izneo sve svoje brige -  rekao je Vučić.

On je rekao da će nastaviti da se bori, da Srbija mora da čuva mir i stabilnost i da poštuje druge, ali da ne smije da pristaje na ucjene i da je ono što ne smije i ne može da da.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je razgovor bio otvoren, da nije bilo skrivenih tema i da zaključci nisu ostavili nikakve dileme.

- Veoma je korisno da se na ovom nivou vode razgovori i da se utvrdi zajednički stav. Bez zajedničkog stava ne može da se riješi nijedno važno državno pitanje - rekao je Dodik.

On je dodao i da država i Crkva djeluju različito, da je za puno državno djelovanje važna teritorija, dok Crkva može da djeluje i na više država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.