open-navfaktor-logo
search
Izvršni komitet SNSD-a
Dodik: I u Zastupničkom domu glasat ćemo protiv, ovo je politička tuča, narod se nema čega bojati
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će, u dogovoru sa HDZ-om BiH, sljedeće sedmice u Parlamentarnu skupštinu BiH biti upućen prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH prema kojem, kako je ranije zatraženo iz RS-a, neće biti stranih sudija.
14.02.2020. u 13:54
get url
text

Dodik je ovo najavio danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke u Banjoj Luci, a nakon jučerašnjeg sastanka koji je imao i sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

On je posljednju odluku koja se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a čiji je član 53. proglašen neustavnim, ocijenio kao "krivično djelo".

- Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda BiH i pod političkim je uticajem centara moći iz Evrope i svijeta i protiv RS-a. Ovo je ustavna i politička malverzacija sa RS-om. Ovo je prešlo crvenu liniju našeg odnosa. Ovaj Ustavni sud BiH je nakarada svih nakarada pravnog sistema u kojem djeluju tri sudije stranci - rekao je Dodik.

Objasnio je još jednom posljednju odluku koja je donesena na sastanku predstavnika iz RS-a kod predsjednice RS-a Željke Cvijanović u Banjoj Luci 12. februara, da se obustavi učešće u donošenju odluka predstavnika iz RS-a na organima BiH. Rekao je i da je ovo bio prijedlog opozicionara iz RS-a, te da je to podržano, iako tvrdi da je SNSD imao još "rigoroznije" prijedloge.

- Svugdje gdje možemo da odmah zaustavimo bilo kakvo donošenje odluka, a tamo gdje moramo da učestvujemo u odlučivanju, da glasamo protiv i da koristimo mehanizme koje imamo po zakonu i ustavu - kazao je Dodik.

Objasnio je da bi se u suprutnom, u slučaju da se ne učestvuje u radu, mogla automatski praviti nova većina.

- Mi nismo htjeli da u tome spekulišemo i glasali smo protiv, kao danas u Domu naroda. Nijedna odluka neće proći u Domu naroda i Zastupničkom domu - kategoričan je Dodik.

Podsjetio je da je danas u Domu naroda od pet zastupnika, četiri iz SNSD-a glasalo protiv kako je dogovoreno, a jedan iz SDS-a je bio suzdržan.

- Mi smo posložili novi prirotitet jer je pređena crvena linija djelovanja. Ovo je podvala Srbima i ako pristanu da se nastavimo kretati na ovaj način, izgubit ćemo smisao. Posljednom odlukom Ustavnog suda BiH je obuhvaćeno 90 hilljada hektara, što je teritorija Trebinja i narušava se teritorijalna organizacija 49-51 posto - kazao je Dodik.

Rekao je i da postoji definisano da nakon pet godina od potpisivanja Dejtonskog sporazma, PSBiH može da riješi "pitanje stranaca na drugi način".

- Pokušavali smo nekoliko puta i nismo dobili saglasnost SDA - dodao je.

U nekoliko navrata je podvukao da je pređena linija i pozvao "javnost da stane iza jedinstvenog stava iz RS-a".

- Razgovarali smo jučer sa HDZ-om i već naredne sedmice ćemo zajedno predložiti zakon na nivou PSBiH koji reguliše ovo pitanje, da se nađe mehanizam zamjene i način izbora domaćih sudija i redefiniše način odlučivanja Ustavnog asuda koji ne može da ostane ovakav - rekao je Dodik.

Naveo je i da je sinoć pozvao ambasadora zemalja Kvinte i da je tu bio i ruski ambasador.

- Rečeno im je jasno da je pređena crvena linija, i da prioritet nije ni EU ni bilo koje drugo, nego sudije Ustavnog suda BiH. Kada to riješimo, nastavljamo dalje... Ako stoji sedam dana ili sedam mjeseci - OK, ali ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće ni biti BiH - kazao je Dodik.

Dodao je i da "čaršija u Sarajevu već dugo bruji o tome kako su neke sudije na plati kod njih".

- Po onome kako djeluju, očigledno je istina - rekao je.

Komentarišuići djelovanje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, Dodik nije precizirao šta "od njega očekuje", ali je pozdravio njegove posljednje izjave.

- I on je napadnut samo zato što je Srbin i što brani da se u pravosuđe BiH uvlače nepravne stvari. Njegovo utočište i ishodište je RS. Ne tražim lično ništa od njega, nego govorim o politikama - dodao je Dodik.

Naveo je i da sudije iz RS-a rade težak posao, i da su u Ustavnom sudu BiH "manjina koja se mrzi".

- Oni rade težak i odgovoran posao, i oni su predstavnici iz RS-a i vjerujem da će i oni to tretirati kao i drugi. Narod nema šta da se sekira, ovo je politička tuča i borba, malo će duže trajati, ali neće koštati ništa - rekao je.

Pozvao je na kraju na "dijalog".

- Ako se prema nama budu preduzele neke mjere, i mi ćemo preduzimati naše, unilateralne mjere - zaključio je.

Podvukao je da se ne radi o blokadi institucija BiH, te da danas u Parlamentu sjede zastupnici iz RS-a.

- Idemo tamo i govorimo naš stav. Bit ću tamo gdje budem morao na sjednicama Predsjedništva BiH. Ja ne blokiram, ali imam pravo na svoj demokratski stav - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.